ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για το σύστημα υγείας μετά το «άλμα» στη διασπορά μεταλλάξεων

Φωτογραφία αρχείου CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να δέχεται εκ νέου πιέσεις, δεδομένου της αύξησης των εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, τις τελευταίες ημέρες.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε την Κυριακή η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Αναφερόμενη ειδικά για την κατάσταση στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η κ. Γκάγκα σημείωσε, μλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Η μείωση του ρυθμού διασποράς του κορωνοϊού είναι μαθηματικά αδύνατη στην παρούσα φάση, όπως εξήγησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, ο οποιος βασιζόμενος στα μαθηματικά μοντέλα προέβλεψε 2.000 με 2.400 κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα, σε έναν μήνα από τώρα.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, την επόμενη Κυριακή, τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τις 2.400.

«Τα μοντέλα γίνονται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα».

«Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 - 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε, μιλώντας στο Open.

«Έκρηξη» κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 403, από 236 το Σάββατο, εκ των οποίων τα 397 αφορούν τη «βρετανική» μετάλλαξη και έξι της «νοτιοαφρικανικής».

Για το ενδεχόμενο ενός καθολικού «σκληρού» lockdown μίλησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανησυχητικές εικόνες συγχρωτισμού σε ανοιχτούς χώρους.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown»,

«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή», υπογράμμισε.

Εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» όχι μόνο βάσει των κρουσμάτων τα οποία εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, αλλά και των στοιχείων που δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο των λυμάτων της καταγράφεται «εκτόξευση» κατά 205% την τελευταία εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, σε σύνολο 733 που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, τα 360 εντοπίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, με βάση τα λύματα της Αττικής, το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων, όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα», πρόσθεσε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα.

Τριψήφια κρούσματα με λιγότερα τεστ

Μετά το σερί πέντε ημερών με τετραψήφια ημερήσια κρούσματα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 733 νέες μολύνσεις. Ωστόσο αφορούν λιγότερα από τα μισά τεστ κορωνοϊού σε σύγκριση με το Σάββατο, μόλις 21.997 μοριακά και rapid test σε σχέση με τα 46.057 της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, ενώ 262 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης