ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο παρά πέντε καθολικού lockdown κόντρα σε μεταλλάξεις και τρίτο κύμα

Κορωνοϊός: Στο παρά πέντε καθολικού lockdown κόντρα σε μεταλλάξεις και τρίτο κύμα
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Συνεχίζει να προβληματίζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς για πέμπτο εικοσιτετράωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, και οριακή αύξηση σε θανάτους και διασωληνωμένους.

Παράλληλα εντείνεται η ανησυχία για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, δεδομένου τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας έφτασαν τα 236. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έχουν έχουν ταυτοποιηθεί 232 μολύνσεις της «βρετανικής» μετάλλαξης και έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης.

Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών παραμένει η Αττική, όπου τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από τα μισά του συνόλου, καθώς «κόκκινο» χτύπησε το κέντρο της Αθήνας με 143 κρούσματα, 79 στην Ανατολική Αττική, 81 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 98 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 39 κρούσματα στην Δυτική Αττική και 51 κρούσματα στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός καθολικού «σκληρού» lockdown στα πρότυπα του περσινού Μαρτίου παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Aνά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε περαιτέρω μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «αν δεν πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα στην Αττική».

H αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, οδήγησε την κυβέρνηση -κατόπιν μαραθώνιας σύσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων- στην ανακοίνωση νέων μέτρων περιορισμού.

Το κυβερνητικό επιτελείο με κλειστά καταστήματα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (αντί για τις 21:00) τα Σαββατοκύριακα επιχειρεί να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Επίσης, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, ενώ λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με φυσική παρουσία. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο και τις δραστηριότητες που είχαν επαναλειτουργήσει, αυτό θα γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή.

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

«Οι πολίτες έχουν κουραστεί»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος -πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδας και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων- ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 είναι ένα μέτρο που έχει χρησιμότητα στις μικρές κοινότητες, όπου οι άνθρωποι εργάζονται κατά μόνας σε εξωτερικές εργασίες.

«Είναι η ώρα που πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο, ή από τη μια περιοχή στην άλλη, μόλις δηλαδή τελειώνει η εργασία τους και κοινωνικοποιούνται» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος. Όπως είπε μάλιστα, για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας δεν υπάρχει μαγική λύση ή κάποιο εγχειρίδιο.

«Αν και η χώρα μας αντιμετωπίζει καλά την πανδημία, ο κόσμος είναι κουρασμένος».

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων επεσήμανε -για μία ακόμα φορά- σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος,. αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το lockdown.

«Βρισκόμαστε σε μια αρχόμενη αύξηση όλων των παραμέτρων της πανδημίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε (…) Εάν τηρηθούν τα μέτρα, αρκούν», τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το "σκληρό" lockdown, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κανονικά το take away τα Σαββατοκύριακα

«Αλαλούμ» προκλήθηκε για το take away τα Σαββατοκύριακα με τις απανωτές αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι έγινε ένα λάθος που διορθώθηκε το γρηγορότερο.

«Η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν» ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης.