ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις «πολιορκούν» τη χώρα - Το τρίτο κύμα αρχίζει να «φουσκώνει»

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις «πολιορκούν» τη χώρα - Το τρίτο κύμα αρχίζει να «φουσκώνει»
INTIME

Σε έναν αγώνα ταχύτητας και αντοχής κόντρα στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον τον καθιστούν πιο μεταδοτικό, τις καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν και τις καθυστερήσεις στον εφοδιασμό με εμβόλια βρίσκονται πολίτες, κυβέρνηση και επιστήμονες.

Το αν η νέα έξαρση της πανδημίας θα γίνει με «εκρηκτικό» τρόπο θα φανεί τα επόμενα 24ωρα και για τον λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως, ούτως ώστε να ανακοπεί μια εκτός ελέγχου εξάπλωση του ιού.

Οι περιοχές που προβληματίζουν ιδιαίτερα είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Η επιδημιολογική εικόνα της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο.

Στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των τοπικών αρχών με την συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος η κατάσταση, δεδομένου ότι στην πόλη έχουν εντοπιστεί και οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Με τα κρούσματα να αυξάνονται και στη Θεσσαλονίκη με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται να ληφθεί απόφαση για να περάσει η πόλη στο «κόκκινο» επίπεδο.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ήδη η Αττική που φαίνεται ότι βαίνει ραγδαίως προς εκτίναξη στον αριθμό μολύνσεων. Ήδη παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, αν και όχι ανησυχητική, προς το παρόν. Οι περιοχές που προκαλούν μεγάλη ανησυχία είναι το κέντρο της πρωτεύουσας, η Κυψέλη και τα Πατήσια.

Ο Νίκος Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής παρουσίασε στοιχεία που προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Ανέφερε, δε, ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. Σημείωσε, ακόμη, πως οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, λέγοντας επίσης ότι «ο ιός είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο». Εμφανίστηκε, δε, ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Εισηγήσεις για σκληρότερα μέτρα έως καθολικό lockdown

Το επόμενο 24ωρο αναμένεται να κρίνει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Εν όψει της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και των αποφάσεων της κυβέρνησης, ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει σοβαρό προβληματισμό για την πορεία της χώρας και τάσσονται υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων. Κάποιοι εισηγούνται ακόμη και καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου προκειμένου να ανακοπεί ένα επικίνδυνο όπως όλα δείχνουν τρίτο κύμα της πανδημίας.

Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγείται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορωναϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμη και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά εκτός συζήτησης.

Επισήμανε ακόμη ότι δεν αποκλείεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown αποκάλυψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε, «η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνει τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά».

Ένα lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες «βλέπει» ως λύση για την ανακοπή του τρίτου κύματος της πανδημίας ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική, είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι ημίμετρο και πως «αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις».

«Μιλάμε ή για ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες» τόνισε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στα σχολεία εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι λάθος να κλείσουν τελευταία, αν αυξάνονται τα κρούσματα, αφού είναι «ανησυχητικό ότι δρουν ως πολλαπλασιαστής» των κρουσμάτων.

Αν και δεν φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων, μεταξύ των επιστημόνων υπάρχει προβληματισμός, που όπως γίνεται αντιληπτό στηρίζεται κυρίως στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Την ανάγκη να επιστρέψουμε το συντομότερο στην τηλεκπαίδευση εξέφρασε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει παντού το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού και εφόσον μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα, θα πρέπει και οι αποφάσεις που θα λαμβάνουμε να είναι ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου) να ληφθούν μέτρα και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, καθώς και τη λήψη όποιων άλλων μέτρων απαιτηθούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πελώνη: Αποφάσεις την Παρασκευή

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε δύο πολύ δύσκολους μήνες και πως την Παρασκευή θα εξεταστούν όλα τα νεότερα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πορείας της πανδημίας.

Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται η ίδια υπογράμμισε πως όπου υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού περιορίζονται οι δραστηριότητες και το αντίστροφο.

«Όπως έχουμε πει η κυβέρνηση αξιολογεί και παρακολουθεί τα δεδομένα καθημερινά. Όπου χρειάζεται κάνουμε προληπτικές παρεμβάσεις, πηγαίνουμε βήμα-βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός».

«Η Αττική έχει μπει προληπτικά στις κόκκινες περιοχές. Μέχρι την Παρασκευή αναμένουμε τα στοιχεία και αναμένουμε αποφάσεις», ανέφερε στη συνέχεια μιλώντας στο MEGA. «Η αύξηση που σημειώνεται αυτές τις μέρες είναι αυτή τη στιγμή εντός ενός λελογισμένου πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το βήμα της Βουλής νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως «το μοναδικό, αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίντα», αποφεύγοντας ωστόσο, να αποσαφηνίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην «κόκκινη» Αττική να ξεκινά από τις 18:00 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι κάτι που θα το δούμε».