ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και μεταλλάξεις κρίνουν το ενδεχόμενο σκληρού lockdown

AP Photo

Ο τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντείνει τις ανησυχίες ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού βρίσκεται «προ των πυλών», ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για επιβολή ενός σκληρότερου lockdown, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επανήλθε μετά από περίπου ένα μήνα σε ημερήσια κρούσματα που ξεπερνούν το «φράγμα» των 1.000 μολύνσεων, δεδομένου ότι την τελευταία φορά που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τετραψήφιο αριθμό ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2020, με 1.047 νέα περιστατικά της νόσου.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση της κινητικότητας λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων και του λιανεμπορίου θα επηρεάσει την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο σύστημα υγείας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν απέκλεισε την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση που παρατηρείται σε νοσηλείες στις απλές κλίνες Covid-19.

Όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του Star, «ίσως φταίει ο μη σωστός τρόπος που τηρούμε ή δεν τηρούμε τα μέτρα». Όπως είπε «είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές, και με πόνο για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί να μην κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την τελευταία προσπάθεια».

«Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Τσακρής, εκτίμησε ότι με στοχευμένες κινήσεις μπορεί να περιοριστεί η διασπορά και να μην έχουμε ένα τρίτο επιδημικό κύμα, λέγοντας ότι «ένα καθολικό lockdown μπορεί να αποφευχθεί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων».

Ο κ. Τσακρής ανέφερε στην ΕΡΤ ότι ανάλογα του πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες δυο ημέρες, θα εξεταστούς τι συμπληρωματικά μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση μιας μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού.

«Σημασία έχει- από τη στιγμή που ανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία- και η εντατικοποίηση των εργαστηριακών ελέγχων, πέρα από τα rapid test να γίνονται και μοριακοί έλεγχοι για να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε έγκαιρα ασυμπτωματικά άτομα που επίσης συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της επιδημίας».

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού»

«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα, τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ.

«Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε».

«Νοσεί» η Αττική - Νέα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του ιού

Εντείνεται η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίζεται σταθερά το 50% από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σε σύνολο 1.261 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τρίτη, τα 652 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 126 στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιβεβαιώνεται ότι στην Αχαΐα η κατάσταση παραμένει στο «κόκκινο» με 64 νέες μολύνσεις.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, στα 205 ανέρχονται τα δείγματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα, βάσει της γονιδιωματικής ανάλυσης. Ένα δείγμα αφορά τη «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη και τα υπόλοιπα την «βρετανική» παραλλαγή.

Ο αριθμος αυτός προκύπτει κατόπιν και της ολοκλήρωσης της γονιδιωματικής ανάλυσης 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 -και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη- από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

«Συναγερμός» και για τη Θεσσαλονίκη

Δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει ιδιαίτερα κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, την ώρα που στην πόλη έχουν εντοπιστεί και οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού (βρετανική και νοτιοαφρικανική) οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές.

Στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, 126 νέα κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την περασμένη Τρίτη όταν είχαν ανακοινωθεί μόνο 65.

Ήδη, προγραμματίστηκε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το πρωί της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία της πανδημίας.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης