ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: Και νέος μετασεισμός αναστάτωσε το νησί

INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ

Νέα σεισμική δόνηση αυτή τη φορά 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτύπησε» ανοιχτά της Μυτιλήνης στις 22:46 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 43 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και είχε εστιακό βάθος 17,5 χιλιόμετρα.

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Νωρίτερα, στις 15:10 ώρα Ελλάδας, είχε σημειωθεί μετασεισμός με το ίδιο ακριβώς μέγεθος.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 47 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και είχε εστιακό βάθος 15,8 χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται πως στις 7:46 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή, 46 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και το εστιακό βάθος ήταν 14,9 χλμ.

Μετά από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν άλλες δύο δονήσεις 4,8 και 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ, στις 7:47 π.μ. και 8:00 π.μ. αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στις 07:47 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 232 χλμ. α/βα της Αθήνας και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. ν/νδ της Μήθυμνας.

Στις 08:00 ώρα Ελλάδος, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 , σε απόσταση 231 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες

Οι ειδικοί επιστήμονες δείχνουν να μην ανησυχούν σοβαρά από τη στιγμή που τα στοιχεία της γένεσης της διεργασίας των σεισμών έδειξαν το ρήγμα και ανάλογο μηχανισμό γένεσης με αυτόν του σεισμού του 2017.

Συνιστούν πάντως προσοχή τις επόμενες ώρες.

Ο σεισμός, λέει ο καθηγητής Γεωδυναμικής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Εύθυμης Λέκκας, όλα δείχνουν ότι έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το σεισμό της Βρίσας και την τότε, προ 3,5 ετών, σεισμική διεργασία.

«Προκαλεί ανησυχία βέβαια αφού λόγω του μικρού του σεισμικού βάθους του επικέντρου, 10 έως 14 χιλιόμετρα γίνεται έντονα αντιληπτός. Αλλά πέραν τούτου ουδέν. Συνεχίζουμε απλά να προσέχουμε» κατέληξε ο κ. Λέκκας.


Ανάλογη είναι η άποψη του καθηγητή Γεωλογίας του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου.

«Η μελέτη της σημερινής σεισμικής διεργασίας μας δείχνει ένα ρήγμα ανάλογο γεωμετρικά με αυτό του σεισμού της Βρίσας.


Με διεύθυνση βόρεια - βορειοδυτική προς νότια - νοτιοανατολική και βύθιση προς νότο. Αυτή είναι και η αιτία που δεν υπήρξαν καταστροφές στο νησί. Συνεχίζουμε βέβαια να προσέχουμε λόγω της ακολουθίας των τεσσάρων μεγάλων πρωινών σεισμών» σημείωσε ο κ. Ζούρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης