Στις τάξεις και πάλι οι μαθητές μετά από 2,5 μήνες: Μάσκες, αντισηπτικά και στο προαύλιο ανά ομάδες
Ανανεώθηκε:
Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και εν μέσω φόβου για οδυνηρή επέλαση του τρίτου κύματος και στη χώρα μας επέστρεψαν στα σχολεία τους, στο φυσικό τους δηλαδή περιβάλλον, οι μαθητές των γυμνασίων όλης της χώρας καθώς και των λυκείων στις μη «κόκκινες» περιοχές.
Μετά από ένα «διάλειμμα» δυόμιση μηνών, η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει τη λειτουργία της μεταβαίνοντας από την τηλεκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες. Εξαίρεση αποτελούν οι μαθητές των λυκείων στις κόκκινες περιοχές, στις οποίες το μάθημα θα συνεχιστεί με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
Μετά τις προσθήκες της Χαλκιδικής, του Λασιθίου και της Ζακύνθου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές περιλαμβάνονται οι:
- Ανατολική Αττική
- Βόρειος Τομέας Αθηνών
- Δυτική Αττική
- Δυτικός Τομέας Αθηνών
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών
- Νότιος Τομέας Αθηνών
- Π.Ε. Πειραιά
- Δήμος Πατρέων
- Δήμος Θηβαίων
- Δήμος Τανάγρας
- Δήμος Χαλκιδαίων
- Οικισμός Ρομά Δυστίων Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
- Δήμος Θήρας
- Δήμος Εορδαίας
- Δήμος Σπάρτης
- Μυτιλήνη
- Δήμος Μυκόνου
- Δήμος Νέας Προποντίδας
- Χαλκιδική
- Λασίθι
- Ζάκυνθος
Απαραίτητο αξεσουάρ των μαθητών που γέμισαν ξανά σήμερα τα σχολεία είναι η μάσκα, η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Στην τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό της πανδημίας συντελούν επίσης η χρήση αντισηπτικών και ο τακτικός αερισμούς των χώρων.
Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Όπως δήλωσε η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, Λουμπαρδία Ευγενία, «τα παιδιά επέστρεψαν με χαρά και αγωνία» , τα μέτρα τηρούνται τα διαλλείματα θα πραγματοποιούνται με τα παιδιά ανά ομάδες και σε διαφορετικά σημεία του εξωτερικού χώρου.
Τι θα γίνει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες
Ωστόσο έντονη φαίνεται πως είναι η ανησυχία για μαθητές και μαθήτριες αναφορικά με τον φόρτο των διαγωνισμάτων που τους περιμένει με το άνοιγμα των σχολείων και το πώς θα βαθμολογηθούν κατά το Α' τετράμηνο.
Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως.
Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.
Αναφορικά με την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.
Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ
Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.
Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.
«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.