Κορωνοϊός: Νέο κουδούνι για γυμνάσια και λύκεια - Πώς θα λειτουργήσουν, τι ισχύει στην Αττική
Έπειτα από δυόμιση μήνες αποχής από το φυσικό χώρο της σχολικής τάξης, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στη δια ζώσης καθημερινότητά τους. Γυμνάσια αλλά και λύκεια ανοίγουν εκ νέου της πύλες τους τη τη Δευτέρα, για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους, αλλά υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτή η επαναφορά σε ρυθμούς κανονικότητας δεν γίνεται χωρίς εξαιρέσεις, καθώς στα λύκεια που βρίσκονται στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση. Σε αυτές της περιοχές η φυσική παρουσία αφορά μόνο στους μαθητές των γυμνασίων.
«Κόκκινες» περιοχές είναι οι εξής:
- Ανατολική Αττική
- Βόρειος Τομέας Αθηνών
- Δυτική Αττική
- Δυτικός Τομέας Αθηνών
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών
- Νότιος Τομέας Αθηνών
- Π.Ε. Πειραιά
- Δήμος Πατρέων
- Δήμος Θηβαίων
- Δήμος Τανάγρας
- Δήμος Χαλκιδαίων
- Οικισμός Ρομά Δυστίων Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
- Δήμος Θήρας
- Δήμος Εορδαίας
- Δήμος Σπάρτης
- Μυτιλήνη
- Δήμος Μυκόνου
- Δήμος Νέας Προποντίδας
- Χαλκιδική
- Λασίθι
- Ζάκυνθος
Σημειώνεται πως όλες σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα συνεχίσουν να λειτουργούν δια ζώσης σε όλη την επικράτεια.
Ποια γυμνάσια δεν θα ανοίξουν στις «κόκκινες» περιοχές
Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή το καθολικό άνοιγμα των γυμνασίων σε όλη την επικράτεια, φαίνεται πως υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα με Γυμνάσια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και τα οποία, όπως προκύπτει, θα παραμείνουν κλειστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Γυμνάσια που συστεγάζονται με Λύκεια και «μοιράζονται» ίδιους καθηγητές.
Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Mega, το Σάββατο κάποιοι μαθητές Γυμνασίων ενημερώθηκαν πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα από τα σπίτια τους, αφού οι καθηγητές θα πρέπει να διδάξουν με τηλεκπαίδευση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και εκείνοι να βρίσκονται στο σπίτι τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές, για να μπορούν καθηγητές τη μία ώρα να διδάσκουν στα γυμνάσια δια ζώσης και την επόμενη ώρα να διδάξουν μέσω υπολογιστή στους μαθητές του λυκείου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα γυμνάσια που θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα βρίσκονται στον Άλιμο, το Ίλιον και την Τανάγρα.
Παράλληλα, αναμένεται ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιοχές και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.
«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να τηρήσουν τα γνωστά -πλέον- μέτρα πρόληψης: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικοί αερισμοί των χώρων. Επιπλέον, τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.
Τι θα γίνει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες
«Βραχνάς» για μαθητές και μαθήτριες αποτελεί ο φόρτος διαγωνισμάτων που τους περιμένει με το άνοιγμα των σχολείων και το πώς θα βαθμολογηθούν κατά το Α' τετράμηνο. Από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.
Όσο για την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.
Γώγος: Αν αυξηθούν τα κρούσματα, τα σχολεία θα ξανακλείσουν
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν, εάν αυξηθούν τα κρούσματα.
«Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα. Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις "κόκκινες" περιοχές. Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση», είπε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτοντας ότι «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».
Παράλληλα, είπε: «Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον κορωνοϊό». Υπογράμμισε, εάν χρειαστεί την επόμενη Παρασκευή να παρθούν περαιτέρω μέτρα, η επιτροπή θα εισηγηθεί να πάμε κάποια βήματα πίσω.
«Η πολιτεία θα επιλέξει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», είπε.
Προβληματισμός από την ΟΛΜΕ
Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.
«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Παράλληλα, έχει τονίσει την ανάγκη να προταχθούν εγκαίρως οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών. «Θα είναι "δώρον άδωρον" να γίνει αυτό την άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.
Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού