Ένταση στα σύνορα με πΓΔΜ - Συνέλαβαν μετανάστες και φωτορεπόρτερ
Περισσότεροι από 50 φωτογράφοι και μέλη ΜΚΟ έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί Έλληνες, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από τους εκπροσώπους του Τύπου που βρίσκονται εκεί.
Οι φωτορεπόρτερ καθώς και οι άνθρωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνόδευαν τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να διαβούν τα σύνορα και την στιγμή που τους ακολούθησαν στο έδαφος της πΓΔΜ, τους συνέλαβαν αμέσως. Κατόπιν τους οδήγησαν στην Γευγελή, όπου και παραμένουν υπό κράτηση, αναμένοντας την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή στην Ελλάδα. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του Σκοπιανού στρατού», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κολεσίδης του ΑΠΕ, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ανάμεσα στους Έλληνες φωτορεπόρτερ είναι οι Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και Μάριος Κάτσης.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στρατιώτες και αστυνομικοί σταμάτησαν την πορεία των μεταναστών και τους εγκλώβισαν στο σημείο που βρίσκονταν με σκοπό να τους ωθήσουν ξανά στην Ελλάδα.
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Αυτήν την ώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας τους ανεβάζουν σε φορτηγά του στρατού με σκοπό να τους προωθήσουν ξανά στην Ελλάδα.
Η θέση της κυβέρνησης
«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα. «Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Έφυγαν από την Ειδομένη και πέρασαν τα σύνορα
Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες που βρίσκονταν στον λασπότοπο της Ειδομένης, όπου ζουν υπό κακές συνθήκες, εγκατέλειψαν τον πρόχειρο καταυλισμό σήμερα το πρωί και ξεκίνησαν, σε ομάδες, να αναζητούν πεζή σημείο από το οποίο θα μπορέσουν να περάσουν στη γειτονική χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Νωρίτερα, όμως, τρεις μετανάστες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν κοντά στη Γευγελή, επιχειρώντας να διασχίσουν ποτάμι κάνοντας την ίδια διαδρομή με αυτήν που ακολουθεί τώρα το "καραβάνι" των μεταναστών.
Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της πΓΔΜ.
Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.
Η «Έξοδος» των προσφύγων
Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», κατευθύνθηκαν στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκαν στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούσαν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημέρωναν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό την Κυριακή, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν. Το συγκεκριμένο πέρασμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαμηλό και χρησιμοποιούνταν από τους διακινητές το περασμένο καλοκαίρι.
Αν και γνώριζαν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην πΓΔΜ, φορτώθηκαν όλα τα υπάρχοντά τους και έφυγαν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».
Διαβάστε ακόμη
Ομάδα προσφύγων εγκατέλειψε την Ειδομένη και αναζητά πέρασμα προς την πΓΔΜ