Γ. Τσαούσης: Θα υπάρξει συμφωνία με Τουρκία για το προσφυγικό, δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της
«Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου η υλοποίηση της θα είναι μια δύσκολη διαδικασία και σίγουρα δε θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Και αυτό γιατί εκτός από τις πολιτικές παραμέτρους, υπάρχουν και μια σειρά από νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν» Είναι η άποψη του Γιώργου Τσαούση, νομικού και συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, ενός ανθρώπου που έχει ασχοληθεί σε βάθος με το προσφυγικό.
Ο κ. Τσαούσης εξηγεί στο CNN Greece ποια κατά τη γνώμη του είναι τα νομικά «αγκάθια» που δυσκολεύουν την υλοποίηση της συμφωνίας.
«Το πρώτο έχει να κάνει με το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Από τα 72 κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ε.Ε προς την Τουρκία αυτή τη στιγμή τηρούνται μόλις 19. Τα σοβαρότερα κριτήρια που δεν τηρούνται έχουν να κάνουν με την έλλειψη συμφωνίας για την Europol, την έλλειψη συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ίσως το σημαντικότερο -που αφορά και τους Κύπριους- είναι πως για τους πολίτες εννιά ευρωπαϊκών χωρών δεν ισχύει το αντίστοιχο καθεστώς.
Σημαντικό να ειπωθεί πως το θέμα της βίζας πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι πιθανό άρα αρκετοί ευρωβουλευτές να μη θελήσουν να ανταμείψουν την Τουρκία με μια τέτοια απόφαση», λέει ο κ. Τσαούσης και συνεχίζει:
«Τα άλλα δυο προβλήματα έχουν να κάνουν με την επιστροφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός του κατά πόσο η Τουρκία θεωρείται μια ασφαλής τρίτη χώρα, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις σε αυτό.
Το δεύτερο αφορά το κατά πόσον επιτρέπεται η μαζική επαναπροώθηση ανθρώπων. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν επιτρέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις και κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ατομικά», εξηγεί ο κ. Τσαούσης.
«Η τελική εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι μια επίπονη διαδικασία όχι μόνο από πλευράς Ε.Ε, αλλά είναι και ένα ζήτημα κατά πόσον η Τουρκία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα» λέει ο κ. Τσαούσης. «Και βέβαια το μεγάλο θέμα του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων, ένα ζήτημα που αφορά την Κύπρο» καταλήγει.