Σε κρίσιμη καμπή η πανδημία: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις – «Ασπίδα» στα βήματα χαλάρωσης
Ανανεώθηκε:
Να μπει υγειονομικό «χαλινάρι» στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού με νέο σχεδιασμό και επαύξηση του βαθμού εγρήγορσης σε όλα τα επίπεδα, είναι το μεγάλο στοίχημα του κρατικού μηχανισμού.
Η ανησυχία ήταν διάχυτη και κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση και με το υπουργείο Υγείας σε ανοιχτή γραμμή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), διεξάγονται πυρετώδεις προετοιμασίες για τη δημιουργία και άμεση λειτουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης των νέων στελεχών. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο ήδη παρακολουθεί γονιδιωματικά την επιδημία στη χώρα μας, θα ταυτοποιεί το στέλεχος του ιού.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 26 περιπτώσεις της αποκαλούμενης «βρετανικής» μετάλλαξης.
Το κουδούνι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Το διακύβευμα άλλωστε είναι διπλό. Αφενός να μην διαταραχθεί η πορεία μερικού ελέγχου και αφετέρου να υλοποιηθούν τα βήματα, λελογισμένης χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν. Μετά από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν αδιάλειπτα όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές γυμνασίων και όλων των τύπων λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου.
Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση ενώ στα γυμνάσια η διδασκαλία θα γίνεται δια ζώσης. Επίσης τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές. Οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Τα προληπτικά μέτρα
Θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, όπως:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- Διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- Χρήση αντισηπτικών,
- Σχολαστικοί καθαρισμοί,
- Τακτικοί αερισμοί χώρων, καθώς και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων.
Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ακόμη δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό.
Περιορισμοί και εξαιρέσεις
Ταυτόχρονα με την παράταση κατά μια εβδομάδα των υφιστάμενων περιορισμών, τίθενται σε ισχύ μέτρα διευκόλυνσης.
Δίνεται καταρχάς η δυνατότητα σε φοιτητές εφόσον το επιθυμούν, εντός 72 ωρών, να ξενοικιάσουν τα σπίτια που διατηρούν από τους τόπους όπου σπουδάζουν. Απαραίτητο για την μετάβαση από και προς τις περιοχές όπου φοιτούν, είναι το αποδεικτικό με τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISnet.
Επιπλέον παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου επιτρέπεται το κυνήγι αγριογούρουνων για λόγους πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Στα ταξί, εκτός από τον οδηγό θα επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες. Ακόμη η μετακίνηση στα κρουαζιερόπλοια που είναι ήδη αγκυροβολημένα σε εγχώρια λιμάνια, σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, για εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play), το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δόθηκε για τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η νέα ΝΟΤΑΜ
Σε ισχύ έως και τα μεσάνυχτα της 8ης Φεβρουαρίου θα είναι η νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε την Παρασκευή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Προβλέπει την την παράταση των υφιστάμενων μέτρων, που προβλέπουν περιορισμούς στις μετακινήσεις για πτήσεις εξωτερικού, αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξη τους και επταήμερη καραντίνα
Εξαίρεση αποτελούν οι ρυθμίσεις για το Ισραήλ, καθώς οι αφίξεις θα γίνονται χωρίς το εβδομαδιαίο όριο 10.000 ταξιδιωτών που προέβλεπε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία.
Εξτρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας και είχαν ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους.
Την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθούν τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Πρώτον η διάταξη που θα προβλέπει ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου ενώ το 80% θα καταβληθεί, αφορολόγητα, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων από το κράτος.
Και δεύτερον η διάταξη για αναστολή πληρωμών αξιογράφων, καθώς και για παροχή διευκολύνσεων στους κομιστές τους.