Κορωνοϊός: Ανησυχία γιατρών για ενδονοσοκομειακή διασπορά μετά από κρούσμα σε εμβολιαστικό κέντρο
Εντείνεται η ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών, ότι τα νοσοκομεία είναι ακατάλληλα για εμβολιαστικά κέντρα ευπαθών ομάδων, αποτελεί η διάγνωση γιατρού θετικού στον κορωνοϊό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Νίκαιας και παράλληλα παρακολουθούσε ασθενείς στην κλινική του.
«Από την αρχή επισημάναμε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, όταν σε νοσοκομειακούς χώρους που βρίσκονται άτομα που νοσούν, μαζεύονται επιπλέον άτομα για να εμβολιαστούν και έρχονται σε επαφή με προσωπικό του νοσοκομείου που νοσηλεύει τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς. Πόσο μάλλον όταν οι εμβολιασμοί γίνονται και τις μέρες γενικής εφημερίας!» αναφέρουν γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και τονίζουν ότι είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό, να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο, σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου.
Όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί της Αγωνιστικής Συσπείρωσης του Γ.Ν. Νίκαιας, το εμβολιαστικό πλάνο του νοσοκομείου προχωράει με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα με εντολή διοικητή, δημιουργώντας «τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό».
Οι γιατροί που κλήθηκαν να αναλάβουν την επίβλεψη των εμβολιασμών δεν είχαν καμία ενημέρωση. Ακολούθησαν εκβιασμοί και πιέσεις σε γιατρούς για να κάνουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο, τόσο από τη διοίκηση όσο και από διευθυντές τμημάτων, υποστηρίζουν.
«Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί, που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες;» τονίζουν.
Ακόμα, υπενθυμίζουν προς όλους τους αρμόδιους ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται ανάλογα για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου.
«Είναι πασιφανές ότι οι κυβέρνηση και οι διορισμένοι της, ούτε νοιάζονται για την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας, ούτε ενδιαφέρονται για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, για την εντατικοποίηση, για την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση. Είχαν όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμάσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο ενίσχυσής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μας έχει μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο να μεταφερόμαστε από τη μία κλινική στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από την μία πόλη στην άλλη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο εμβολιασμός απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση, αλλά ο προϋπολογισμός του 2021 για την Υγεία είναι μειωμένος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ» επισημαίνουν οι υγειονομικοί.
Οι υγειονομικοί διεκδικούν μαζικές μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ανασύσταση των δομών Δημόσιας Υγείας για να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού, καθώς και εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα της αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά και της υπόλοιπης νοσηρότητας.