ΕΛΛΑΔΑ

Οι αρχηγοί, οι διαδρομές και τα «κατσάκια»: Πώς δρούσε παράνομο κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών

Οι αρχηγοί, οι διαδρομές και τα «κατσάκια»: Πώς δρούσε παράνομο κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών
Φωτογραφία αρχείου ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Έδρα στην Τουρκία από όπου συγκέντρωναν και μετέφεραν στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών μέσω του Έβρου, εκτιμούν οι αρχές ότι είχε το κύκλωμα παράνομων διακινητών που κατάφεραν να εξαρθρώσουν.

Οι αξιωματικοί του οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής είχαν τη πληροφορία ότι εδώ και καιρό το κύκλωμα θησαύριζε, μεταφέροντας παράτυπος μετανάστες στην ενδοχώρα μέσα από μονοπάτια του Έβρου.

Από τους εννέα συλληφθέντες, μάλιστα, ο ένας είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας ενώ τρεις έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ασύλου και άρα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι βασική διάρθρωση της σπείρας είχε ως εξής:

Μανάν και Ουσμάν, τα αφεντικά: Ο Μανάν ήταν παλαιότερα τοποτηρητής στην Ελλάδα και αναβαθμίστηκε σε αρχηγικό μέλος.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της έρευνας πέρασε στη Τουρκία και συντόνιζε από εκεί την οργάνωση.

Ο Ουσμάν συντόνιζε από το κέντρο της Αθήνας. Συνομιλούσε με αφεντικά στην Τουρκία. Εξαιρετικά σπάνια έβγαινε από το σπίτι για να μην συλληφθεί.

Burhan, τοποτηρητής στη Βόρεια Ελλάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» γιατί τους έμαθε τη δουλειά.

Ήταν παλαιότερα συνοδός (δηλαδή έκανε τη διαδρομή από τα σύνορα μέχρι το σημείο επιβίβασης πεζή) και αναβαθμίστηκε σε τοποτηρητή-συνοδηγό.

Συνοδοί: Αποκαλούνται και «κατσάκια». Διέμεναν μόνιμα στην Τουρκία. Μέχρι τον ποταμό Έβρο πήγαιναν με αυτοκίνητα και δεν φαίνεται να αντιμετώπιζαν πρόβλημα (ελέγχους, συλλήψεις) από τις τουρκικές Αρχές.

Ακολούθως αναλάμβαναν να περάσουν τους μετανάστες από τον ποταμό Έβρο (ήταν και βαρκάρηδες) και μετά συνήθως δύο μαζί καθοδηγούσαν γκρουπ μεταναστών των 20-40 ατόμων (μέσω ορεινών όγκων) μέχρι τη Ροδόπη, όπου επιβιβάζονταν σε οχήματα.

Ήταν γνώστες της περιοχής και το δρομολόγιο που ακολουθούσαν ήταν περίπου το εξής: (κατά σειρά) μεταξύ Πρωτοκκλησίου και Μαυροκκλησίου, Κυριακής και Κόρυμβου, και πλησίον του Μικρού και του Μεγάλου Δέρειου.

Αφού προσέγγιζαν τη Νέα Σάντα Ροδόπης, χωρίζονταν σε μικρότερες ομάδες για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο σύλληψης.

Συγκεκριμένα καθοδηγούσαν τους μετανάστες σε προκαθορισμένα σημεία παραλαβής από τους οδηγούς.

Η χρονική διάρκεια της πεζής διαδρομής από τα σύνορα του Νομού Έβρου μέχρι το σημείο παραλαβής υπολογίζεται σε τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βιντεοσκοπούσαν τους αλλοδαπούς και τους πίεζαν να στείλουν τα βίντεο στους συγγενείς τους ώστε να τους αποστείλουν χρήματα που θα έδιναν στο κύκλωμα.

Χαρακτηριστικά ένα μήνυμα ανέφερε:

«Είμαι ακόμα στη ζούγκλα. Τα προηγούμενα χρήματα που είχαμε δώσει, μας χτύπησαν και μας παράτησαν. Τώρα είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη στη ζούγκλα. Μας ζητάνε από 900 ευρώ, δηλαδή 180.000 πακιστανικά. Σου δίνω έναν αριθμό από Πακιστάν και ένα από Τουρκία, να μιλήσεις με αυτούς να πληρώσεις για να με αφήσουν».

Άλλο μήνυμα αναφέρει:

«Μας χτυπάνε, έχουμε πληρώσει 350.000 πακιστανικά. Πρέπει να δώσουμε 900 ευρώ για να μας βάλουν στο τρένο».

Στη δικογραφία πάντως υπάρχουν και δεκάδες συνομιλίες μελών του κυκλώματος.

Ο «Afzal» (μέλος κυκλώματος)ρώτησε το μεταφερόμενο αλλοδαπό «Γιατί δεν με πληρώνεις;», λαμβάνοντας την απάντηση:.

«Θέλω να σε πληρώσω. Πες μου πως να σε πληρώσω».

Ο «Afzal» ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Εγώ σε έβαλα στο φορτηγό» και πως:

«Όταν θα με πληρώσεις θα φύγεις, αλλιώς δεν φεύγεις. Θα βάλω να σε δείρουν».