ΕΛΛΑΔΑ

2016: Πόσο θα κοστίζει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

2016: Πόσο θα κοστίζει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Στη Βαρβάκειο αγορά τηρούν όπως κάθε χρόνο το έθιμο της ολονυχτίας.

Ο λόγος για τους καταστηματάρχες οι οποίοι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους στις 22:00 και θα τα διατηρήσουν ανοιχτά ανοικτή έως το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ώστε να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα απαραίτητα εδέσματα για τα Κούλουμα.

Tην Καθαρά Δευτέρα οι φούρνοι θα είναι ανοικτοί για την προμήθεια της παραδοσιακής λαγάνας.
Κανονικά θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές της Δευτέρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος θα είναι φθηνότερο κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστήσιμα είδη, ενώ πέρυσι είχαν πληρώσει 79,8 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι τιμές στα κατεψυγμένα θαλασσινά έχουν σημειώσει κάθετη πτώση. Αντίθετα, τα αναπόσπαστα στοιχεία του τραπεζιού, ο ταραμάς και η λαγάνα θα πωλούνται ακριβότερα.

Αναλυτικά οι τιμές των σαρακοστιανών

  • Φρέσκα καλαμάρια 8 έως 18 ευρώ το κιλό,
  • Κατεψυγμένα καλαμάρια 4 εώς 7 ευρώ το κιλό,
  • Φρέσκο χταπόδι 9,8 έως 13,8 ευρώ το κιλό
  • Κατεψυγμένο χταπόδι 5 έως και 10 ευρώ το κιλό,
  • Μύδια 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό,
  • Κατεψυγμένες γαρίδες 8 έως και 20 ευρώ το κιλό,
  • Ταραμάς 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό,
  • Λαγάνα 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο.