ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυξάνει ο φόβος για τρίτο κύμα εν αναμονή αποτελεσμάτων Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων

Κορωνοϊός: Αυξάνει ο φόβος για τρίτο κύμα εν αναμονή αποτελεσμάτων Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ο φόβος ειδικών και κυβέρνησης παραμένει στα ύψη καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται -με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας- και ο αντίκτυπος της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων αλλά και του ανοίγματος των σχολείων αναμένεται.

Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι και η ανησυχία για ένα πιθανό τρίτο κύμα που αυτή τη φορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα έχει επίκεντρο την Αττική.

Μάλιστα, σε σύνολο 866 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, οι 365 μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με τον αριθμό της Δευτέρας (180).

Υπογραμμίζεται επίσης πως οι αριθμοί που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ δεν έχουν «φανερώσει» ακόμη πλήρως τον αντίκτυπο της Πρωτοχρονιάς, καθώς και των Θεοφανείων και ενδεχομένως και του ανοίγματος των σχολείων.

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες»

Φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ειδικά στην Αττική, εξέφρασε την Τετάρτη το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στο Open, είπε πως το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα. Μάλιστα, σημείωσε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων.

«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση, εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα.

Τόνισε εξάλλου πως η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή για να πάρει τις αποφάσεις της. Σημείωσε, δε, ότι για περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Λάρισα και η Λακωνία, δεν αποκλείεται να παρθούν μέτρα ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία καθημερινών δραστηριοτήτων, ο καθηγητής ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Επιτροπή και την κυβέρνηση, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς.

Τέλος, σχετικά με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Νίκος Σύψας είπε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε το καλοκαίρι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί», ενώ αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού και έντονης κινητικότητας που παρατηρούνται παρά το lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως προτιμήθηκε ένα light (ελαφρύ) lockdown λόγω της μεγάλης κούρασης του κόσμου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αττική

Οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν εκφράσει το φόβο τους για μία ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αττική.

Μάλιστα, εδώ και περίπου 10 μέρες, εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας, με το κέντρο της Αθήνας να είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα.

Συγκεκριμένα την Τρίτη καταγράφηκαν:

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146.020, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτhση βρέθηκε ότι 5.651 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44.252 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 234 (69,4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 977 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.