ΕΛΛΑΔΑ

Ταρακουνήθηκε η Κρήτη από σεισμό 4,5 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.40 στην Κρήτη.

Το επίκεντρο είναι 37 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά των Χανίων και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ., σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα λεπτά πριν τις 10 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών,η δόνηση ήταν 3,9 Ρίχτερ και είχε το επίκεντρο της 43 χλμ δυτικά-νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, με εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε κτίρια και κατοικίες του νησιού.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην ίδια περιοχή που τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει σειρά σεισμικών δομήσεων σχεδόν ίδιας έντασης. Πρόκειται για το σημείο 41 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 7 χιλιόμετρα το χωριού Πλάτανος της Κισσάμου. Το εστιακό βάθος του σεισμού που ήταν επιφανεικακός, προσδιορίζεται στα δύο χιλιόμετρα.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής & Σεισμολογίας, Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε στο Flashnews.gr: "Η συχνότητα των σεισμών οφείλεται σε μια μικροδιέγερση που παρουσιάζει η περιοχή και δίνει αυτούς τους σεισμούς μικρού μεγέθους συνέχεια. Ο μεγαλύτερος είναι αυτός που έγινε σήμερα το πρωί, μεγέθους 4,1 ρίχτερ. Συγκαταλάγεται στην ίδια περιοχή με αυτήν στην οποία εκδηλώθηκαν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ιδιαίτερη προσοχή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαζί με τον σημερινό σεισμό, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στον νομό Χανίων 37 χερσαίοι σεισμοί διαφόρων μεγεθών και 3 θαλάσσιοι. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι χερσαίοι τους κάνει ιδιαιτέρως αισθητούς".

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εμφανίζετια επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο σεισμός ήταν ο κύριος. «Δεν το ξέρουμε σε καμία περίπτωση αυτό, γιατί μιλάμε για μια διέγερση διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Το συγκεκριμένο ρήγμα στο οποίο σημειώθηκε ο σεισμός είναι ένα ρήγμα το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν υπάρχει κανένα ποσοτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος στο enikos.gr.

«Είναι πολύ δύσκολο σεισμοί τέτοιου μεγέθους να προκαλέσουν υλικές ζημίες», συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης