Cold Case: Ομάδα της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με Ιnterpol και Europol λύνει ανεξιχνίαστα εγκλήματα
Ανοίγουν παλιές υποθέσεις, ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, από την ομάδα “Cold Case”, της Θεσσαλονίκης.
Υποθέσεις, σκονισμένες και ξεχασμένες σε φακέλους ανοίγουν από πέντε αστυνομικούς της ασφαλείας Θεσσαλονίκης.
Το τμήμα ανεξιχνίαστων υποθέσεων αναπτύσσεται με νέες βάσεις δεδομένων της Interpol και της Europol καθώς γίνεται προσπάθεια εθνικών συνεργασιών για την «πάταξη» του εγκλήματος. Μετά το πέρας των 20 ετών, οι φάκελοι των υποθέσεων κλείνουν. Η δράση της ομάδας ‘’Cold case’’ έγινε γνωστή με τη σύλληψη τον προηγούμενο μήνα, του δολοφόνου ενός 23χρονου στην Πέλλα, 18 χρόνια μετά.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την ταυτοποίηση ενός αποτυπώματος σε σακούλα σκουπιδιών, όπου είχε τυλιχτεί το πτώμα. Ο 53χρονος δράστης έχει συλληφθεί και αναμένεται να του αποδοθούν κατηγορίες. Εκτός αυτής της υπόθεσης, από το ‘’συρτάρι’’ έχουν βγει και άλλα εγκλήματα. Το 2012, η ομάδα ασχολήθηκε με την δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου άντρα. Σε συνεργασία με διεθνείς ηλεκτρονικές βάσεις, εντοπίστηκε ως ένοχος, με την ταυτοποίηση ενός αποτυπώματος σε τοίχο του χώρου όπου διεπράχθη το έγκλημα, ένας Ρουμάνος. Συντάχτηκε διεθνές ένταλμα, και ο ένοχος εντοπίστηκε στην Αμερική, όπου και συνελήφθη. Ήταν ένα έγκλημα πάθους.
Το 2007, επίσης, υπήρξε η εκτέλεση ενός αρμένιου που σχετίζονταν με την μαφία και είχε εκτελεστεί με καλάσνικοφ την ώρα που το βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, εν κινήσει., σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Οι Αρχές είχαν εντοπίσει γενετικό υλικό στην βαλίτσα που μεταφέρθηκε το όπλο. Δεν υπήρξε ταυτοποίηση τότε και η υπόθεση ξεχάστηκε. Πριν λίγο καιρό, η ‘’Cold case”, επανεξέτασε τους υπόπτους και με νέο δείγμα από το DNA, κατέληξε στο πρόσωπο ενός αρμένιου, μέλους κυκλώματος που πουλούσε προστασία και εκβίαζε μαγαζάτορες. Ο ένοχος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθαρξη από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.
Την επίλεκτη ομάδα καταρτίζουν 380 άντρες της υπηρεσίας και έχει έδρα στην Θεσσαλονίκη. Έχουν χειριστεί περισσότερες από 20.000 υποθέσεις και λειτουργούν με μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων που περιέχει στοιχεία 1.000.000 σεσημασμένων ατόμων. Επιπλέον, προσφάτως αποκτηθήκαν και πέντε υπερσύγχρονα ρομπότ στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Τα τρία εξ’αυτών επεξεργάζονται το γενετικό υλικό και τα υπόλοιπα δύο ταυτοποιούν το DNA, σε μόλις 45 λεπτά. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι γερμανικής προέλευσης.