ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αρνητικό το αποτύπωμα των εορτών - Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς

Κορωνοϊός: Αρνητικό το αποτύπωμα των εορτών - Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
AP Photo/Virginia Mayo

Ολισθηρό μοιάζει το «έδαφος» πάνω στο οποίο καλείται να κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα. Δύο μήνες μετά το γενικό lockdown, η επιδημιολογική εικόνα δείχνει να επιβαρύνεται εκ νέου, μετά την εορταστική χαλαρότητα. Κι ενώ τα δημοτικά σχολεία πρόκειται να ανοίξουν τη Δευτέρα, οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα θα είναι παρακινδυνευμένο, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί.

Την ώρα, δε, που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και στις αναλύσεις από τα λύματα, τα «απόνερα» των χριστουγεννιάτικων συναθροίσεων, ήρθαν οι λειτουργίες των Θεοφανείων να συμπληρώσουν το «παζλ» της διασποράς του κορωνοϊού.

«Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή την φάση» τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναφερόμενος στις σημερινές εικόνες στις εκκλησίες για τον εορτασμό των θεοφανείων.

Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σημείωσε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Προειδοποίησε, δε, ότι εάν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.

«Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» προειδοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Τόνισε, δε, πως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει την κατάσταση.

Για τις εικόνες συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες και το πού στρέφεται η προσοχή των ειδικών σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα μίλησε στον ΣΚΑΙ και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πάρα πολύ ανησυχητικές» χαρακτήρισε τις εικόνες αυτές ο κ. Εξαδάκτυλος και τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε σημείο που επιτρέπεται να νιώσουμε ότι ο κίνδυνος έχει φύγει. Είμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να επανέλθουμε σε μια εν μέρει κανονικότητα».

Χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 μέρες για την εξέλιξη της πανδημίας. Από τη Δευτέρα, εφόσον, ανοίγουν τα σχολεία θα λήξει και το «σκληρό» lockdown, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Mε μια ανάρτηση στο Facebook εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από εκκλησίες σήμερα, ανήμερα Θεοφανείων, αλλά και για τις εικόνες πιστών να κοινωνούν, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, γράφοντας χαρακτηριστικά «μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα».

Στο «κόκκινο» η Αττική

Σε ό,τι αφορά τα επίσημα στοιχεία, από τα 816 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια) ο ΕΟΔΥ, τα 363 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 95 μολύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας εντοπίζονται 87 κρούσματα, ενώ στην Δυτική Αττική 78.

Ειδικότερα:

50 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

39 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

35 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

87 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

46 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

95 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ανακοινώθηκε ότι 399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Τριπλάσιο το ιικό φορτίο στην Αττική

Τις εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό των κρουσμάτων που δίνει ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν και οι αναλύσεις των λυμάτων από την Ψυττάλεια.

Όπως δήλωσε στο Mega o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρατηρήθηκε διπλασιασμός τα Χριστούγεννα και τριπλασιασμός την Πρωτοχρονιά, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

«Τις επόμενες τρεις ημέρες το ιικό φορτίο δείχνει έναν αριθμό φορέων περίπου 10.000 στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Πριν τα Χριστούγεννα είχαμε φτάσει στις 5.000 - 6.000. Ποτέ το ιικό φορτίο δεν ήταν μη ανιχνεύσιμο, αυτό είναι ενδεικτικό του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, είχαν πέσει τα κρούσματα στα test του ΕΟΔΥ.

»Αν συγκρίνουμε τα χθεσινά κρούσματα του ΕΟΔΥ με μια αντίστοιχη ημέρα πριν από 20 ημέρες, έχουμε αύξηση 100 κρουσμάτων ανά περίπου ίδιο αριθμό test. Έχουμε αύξηση 35%. Αυτό που επίσης είναι ανησυχητικό είναι ότι δεν πέφτουν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Σημαντικό εύρημα του προηγούμενου δεκαημέρου είναι ότι ο πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ήταν μειωμένος κατά 12%. Όταν επιστρέψει ο πληθυσμός, είναι περίπου 500 χιλιάδες εκτός δικτύου και ξεκινήσει μια τυπική εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που οδηγούν σε αυστηρό lockdown. Περιμένουμε από 11 Ιανουαρίου και μετά να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», κατέληξε ο κ. Θωμαϊδης

Βελτιωμένη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, πτωτική εξακολουθεί να υπολογίζεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η αύξηση της κινητικότητας και κοινωνικότητας τις ημέρες των εορτών μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανατρέπει τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα, μετά από μία εβδομάδα σταθεροποίησής του στα επίπεδα των μετρήσεων στα μέσα Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις τιμές από τις μετρήσεις σε δείγματα της 23ης, 25ης και 28ης Δεκεμβρίου 2020 με εκείνα της 30ης Δεκεμβρίου 2020, 1ης και 4ης Ιανουαρίου 2021, ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, που ολοκληρώθηκε σήμερα, δείχνει μία μείωση του ιικού φορτίου της τάξης του 30%.

«Στα επίπεδα ιικού φορτίου που καταγράφουμε τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν διαδοχικές αυξήσεις και μειώσεις από μέτρηση σε μέτρηση, αλλά ο μέσος όρος επτά ημερών των τελευταίων μετρήσεων δείχνει μία μείωση της τάξης του 30%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «η ανάγνωση των στοιχείων είναι σαφώς θετική, αν και δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για όλες τις μέρες των εορτών, σε ό,τι αφορά μία ενδεχόμενη αύξηση της διασποράς, λόγω της χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων».