Πώς η χαλάρωση των γιορτών επηρέασε το ιικό φορτίο - «Εκτίναξη» κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί
Ανανεώθηκε:
«Έκρηξη» κρουσμάτων φοβούνται οι ειδικοί μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η ανησυχία πηγάζει κυρίως από το ιικό φορτίο της Αττικής, το οποίο παρουσιάζεται αυξημένο, βάζοντάς τη ξανά στο επίκεντρο της επιδημίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία της περιόδου των γιορτών, όπου καταγράφηκε τριπλασιασμός του φορτίου στην Αττική.
Φυσικά, ο αντίκτυπος του ρεβεγιόν και της κίνησης που σημειώθηκε την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα φανεί τις επόμενες μέρες στις ημερήσιες εκθέσεις κρουσμάτων κορωνοϊού του ΕΟΔΥ.
Τριπλασιασμός ιικού φορτίου και κρούσματα λόγω γιορτών
«Το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, την Τρίτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο αυξήσεις ήταν: Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.
Ο ίδιος εκτιμά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.
«Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» εκτιμά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Εκτίμησε, μάλιστα, πως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει την κατάσταση.
Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε:
«Δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω».
Η πρώτη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές
Η πρώτη ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα φάνηκε την Τρίτη, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19).
Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων καταγράφηκε στην Αττική (324):
- Ανατολική Αττική: 53
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 46
- Δυτική Αττική: 33
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 57
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 75
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 33
Ανησυχία για τις επόμενες, κρίσιμες, μέρες
«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας»: το μήνυμα αυτό έστειλε η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κ. Γκάγκα σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».
Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων, είπε πως όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές –κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό.
Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο».
Εξήγησε δε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πώς θα κυλήσουν με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο.
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοϊό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων».
«Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.