ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακό πολιτιστικό γκαλά στην Κίνα χωρών της Πρωτοβουλίας «17+1» με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε σε μια αξιοσημείωτη δράση δημόσιας διπλωματίας και συγχρόνως σημαντική ευκαιρία ανάδειξης του ελληνικού πολιτισμού, την εκδήλωση – γκαλά για το Νέο Έτος των χωρών της Πρωτοβουλίας «17+1», δηλαδή των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κουνσάν, της επαρχίας Τζιανγκσού της Κίνας.

Χαιρετίζοντας διαδικτυακά την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, μίλησε για τον ελληνικό πολιτισμό, «τον φωτοδότη του κόσμου» και για την Ελλάδα, «την γενέτειρα της φιλοσοφίας, του θεάτρου και της δημοκρατίας».

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, «οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τον πολιτισμό τους, ο οποίος πάντα περιστρέφεται γύρω από την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργία».

Στο πολιτιστικό σκέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ζορμπάς», από τη χορευτική ομάδα του γνωστού στην Κίνα Πανεπιστημίου Μειονοτήτων Πεκίνου (Dance Academy of Minzu University of China). Καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τη χορευτική ομάδα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο «αντικατοπτρίζει την ελληνική ψυχή που είναι δυνατή και γεμάτη πάθος για τη ζωή».

Ο Ζορμπάς, εξήγησε, ήταν υπαρκτό πρόσωπο, που ενέπνευσε βαθιά τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, Νίκο Καζαντζάκη, όπως ενέπνευσε επίσης και τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα συνθέτη από το νησί της Κρήτης, Μίκη Θεοδωράκη.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο αρμόδιος φορέας για τις πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές πολιτών μεταξύ της Κίνας και Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (China-CEEC Cooperation People-to-People Exchange & Experience Centre), το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι τοπικές αρχές της πόλης Κουνσάν.

Η Ελληνική Πρεσβεία Πεκίνου και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας συνέδραμαν την πολιτιστική προβολή της Ελλάδας, εφοδιάζοντας τους επικοινωνιακούς συντελεστές και διοργανωτές της εκδήλωσης με οπτικοακουστικό υλικό για την προετοιμασία της χορευτικής παράστασης.

Τα κινεζικά ΜΜΕ, υπογράμμισαν τη διάσταση του πολιτισμού στις σχέσεις Κίνας και χωρών ΚΑΕ, τη σημασία των διαπολιτισμικών ανταλλαγών και επαφών, ειδικά σε επίπεδο πολιτών, και την κεντρική θέση της οικονομικής ανάπτυξης και τεχνολογικής συνεργασίας στο Μηχανισμό Συνεργασίας «17+1».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης