ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοχρονιά: Το σχέδιο για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης

Πρωτοχρονιά: Το σχέδιο για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Tο σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ενόψει της Πρωτοχρονιάς, εξετάστηκε σε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που συζητήθηκε κινείται σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ήτοι, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς.

Προς τούτο, αποφασίστηκε να επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας 'Αγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Πώς θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά

Παρά τις ελπίδες το 2021 να φέρει το τέλος την πανδημίας και να επιτρέψει την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, η αλήθεια είναι ότι σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, η κατάσταση δεν θα είναι διαφορετική για τους Έλληνες.

Αυτή την πρωτόγνωρη Παραμονή Πρωτοχρονιάς, με βάση όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα γιορτάσουμε χωρίς παιδικές φωνές να λένε τα κάλαντα και κάνοντας ρεβεγιόν με μόλις εννέα άτομα –δηλαδή δύο οικογένειες μαζί.

Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα και πως στους δρόμους θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί.

Όπως και τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν έλεγχοι σε σπίτια, εάν φυσικά γίνουν σχετικές καταγγελίες.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ωστόσο ισχύει το ανώτατο όριο πιστών που μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις απλές εκκλησίες μπορούν να είναι 25 άτομα ενώ στις μητροπόλεις, 50.

Πώς θα μετακινούμαστε

Όπως και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν για το ρεβεγιόν ή το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό 6 για τις μετακινήσεις τους ή να έχουν μαζί τους το ειδικό έντυπο ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας, τον προορισμό, τον σκοπό της μετακίνησης και την ώρα της μετακίνησης κατά προσέγγιση.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 22:00 και ισχύει μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα, εκτός από έκτακτα περιστατικά, εργασία ή βόλτα κατοικίδιων.

Χρυσοχοΐδης: 22:00 το βράδυ η πόλη θα είναι νεκρή

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Με ή χωρίς καταγγελία αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από την νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων είναι προφανές ότι η Aστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο.

«Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες, που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», ανέφερε μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδική αναφορά στα αυξημένα κρούσματα της Αττικής. Όπως είπε, η κατάσταση παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, ώστε να μην ξεφύγει.