Κορωνοϊός - Κικίλιας: Ο εμβολιασμός δεν είναι σήμα για χαλαρότητα - Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων
Ανανεώθηκε:
«Καμπανάκι κινδύνου» για τους επόμενους δύο μήνες, κατά τους οποίους θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, έκρουσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στην κοινότητα ανεβαίνουν και η διασπορά αυξάνεται. «Το αν είχαμε διασπορά τα Χριστούγεννα θα το δούμε μετά από 15 μέρες. Το ίδιο και την Πρωτοχρονιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση και ζήτησε από τους πολίτες να προσέξουν στις συναναστροφές τους ενόψει της Πρωτοχρονιάς
Υπάρχουν δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, αλλά επουδενί δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, είπε και αναφέρθηκε στις περιοχές όπου η επιδημιολογική κατάσταση, «κάθε άλλο παρά καλή είναι», όπως είπε και οι οποίες είναι οι εξής: Κάλυμνος, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Έβρος, Ροδόπη, Θάσος, Φλώρινα, Λέσβος, Ξάνθη.
Σε αυτές τις περιοχές, τις τελευταίες επτά ημέρες, παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωτήρη Τσιόδρα.
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε ότι δοκιμάστηκε σκληρά και άντεξε.
«Πρέπει να καταλάβουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο μήνες», επεσήμανε.
Για τους εμβολιασμούς
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, είπε ότι «το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων».
«Τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους γι'αυτή την τεράστια κρίση», σημείωσε, επεσήμανε, ωστόσο, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.
«Απομένουν όμως οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα γίνει με ασφάλεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού».
Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 68 είναι κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων.
Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την 20η Ιανουαρίου είπε.
Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας διέψευσε πληροφορίες πως αυτό θα ζητείται από τους πολίτες ώστε να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες. Είπε πως το πιστοποιητικό θα είναι «για ιδία χρήση».
«Η ελληνική πολιτεία με εντολή του πρωθυπουργού σάρωσε την δυναμικότητα της χώρας σε υγειονομικούς σε συνάφεια τον Covid», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφέρθηκε στις προσλήψεις υγειονομικών και νοσηλευτών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέες ΜΕΘ.
Για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να βαδίσει σε αυτή την εκστρατεία με «συμπαίκτες» από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, με την εκκλησία, τις περιφέρειες, τα δημοτικά συμβούλια και ιατρικούς συλλόγους, ΜΚΟ.
Τελευταίο κομμάτι της εκστρατείας είναι να υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα μέσα, είπε.
«Δεν βλέπω αυτή την προσπάθεια ως κομματική, αλλά ως εθνική», επανέλαβε ο υπουργός.
Όπως είπε, αυτή η προσπάθεια θα έχει αστοχίες και λάθη και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα.
«Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε λίγο παραπάνω τους επόμενους μήνες, για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», κατέληξε.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή»
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας», είπε από την πλευρά του ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, και πρόσθεσε ότι μέχρι να πετύχουμε το στόχο της συλλογικής ανοσίας του 70%, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, τονίζοντας ότι ο ιός δεν συγχωρεί και κινείται ταχύτατα.
«Θα πρέπει, είπε να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξέφωτο και μπορεί να κινηθούμε στο πρώτο μισό του 2021 σε καλύτερη πορεία για την χώρα μας» είπε ο λοιμωξιολόγος και απηύθηνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα για να ζήσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή. «Έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο», τόνισε στη συνέχεια.