ΕΛΛΑΔΑ

Συμπλοκές στην Ειδομένη

REUTERS/Stoyan Nenov

Χάος στην Ειδομένη καθώς χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται προκειμένου να προλάβουν να αρπάξουν λίγο φαγητό από όσο μοιράζουν οι οργανώσεις. Νωρίτερα, μάλιστα, είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ τους καθώς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη διαδικασία διανομής του φαγητού με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος. 

Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 14000 πρόσφυγες οι οποίοι, σε άθλιες συνθήκες, περιμένουν, ματαίως, να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα υπουργείο και ΕΛΑΣ ετοιμάζουν σχέδιο αποσυμφόρησης της περιοχής, «δια της πειθούς όχι δια της βίας» όπως σημειώνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Ήδη έχει συνταχθεί και μοιράζεται στους πρόσφυγες ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο μεταφράζεται σε τρεις γλώσσες αραβικά, φαρσί και παστούν.

Το φυλλάδιο αυτό θα δοθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες και θα αναφέρει: "Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα, τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση ,και ιατροφαρμακευτική
περίθαλψη».

Μεταφραστές της αστυνομίας μαζί με εθελοντές ΜΚΟ θα μοιράσουν τα φυλλάδια και θα ενημερώνουν και τους εγκλωβισμένους μετανάστες.

Στις δυο δομές φιλοξενίας στο Κιλκίς θα μεταφερθούν οι πρώτοι μετανάστες, ενώ μόλις ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα και οι υπόλοιποι χώροι, θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι.

Όπως σημειώνει, ο Γιώργος Κυρίτσης, στη συνέντευξή του στο CNN Greece, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κοντινά κέντρα φιλοξενίας όπου θα τους παρέχονται καλύτερες συνθήκες τόσο από πλευράς σίτισης όσο και από φαρμακευτικής περίθαλψης.

«Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει με την έννοια ότι πλέον περισσότερος κόσμος πλέον επιθυμεί να φύγει από την Ειδομένη παρά να πάει».

Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια διαδικασία «soft approach» για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης.

«Μοιράζουμε φυλλάδια στις γλώσσες των προσφύγων με τα οποία τους εξηγούμε ότι τα σύνορα έχουν οριστικά κλείσει».

Τσίπρας: Η ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη είναι ευρωπαϊκή υπόθεση

«Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Αλβανία –Βουλγαρία κλείνουν τα σύνορα

Εν τω μεταξύ εδώ και μέρες το πέρασμα της Ειδομένης παραμένει κλειστό, σειρά τώρα παίρνουν τα σύνορα σε Βουλγαρία και Αλβανία.

Οι δύο γείτονες ανησυχούν για την αυξημένη ροή προσφύγων στα σύνορά τους τις τελευταίες μέρες και ήδη έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές που ελέγχουν.

Η Σόφια, μάλιστα, φέρεται να σχεδιάζει την κατασκευή νέου φράχτη την ώρα που τα Τίρανα έχουν ζητήσει και λάβει τη βοήθεια ιταλών καραμπινέρι προκειμένου να μην στραφούν οι προσφυγικές ροές προσφυγικές ροές προς την Αλβανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης