ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Το φθινόπωρο η επιθυμητή ανοσία – «Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων αλλά με όρους

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολύ μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζει την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, την Κυριακή, η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, εκφράζει ωστόσο την ανησυχία της για τον ρυθμό λήψης των εμβολίων, γεγονός που θα καθυστερήσει, όπως λέει, την ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού.

«Η έναρξη των εμβολιασμών είναι νίκη της επιστήμης και είμαστε τυχεροί ως προς αυτό. Θα μπορούσαμε να μην το είχαμε καταφέρει. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια μέθοδο που να παράγει εμβόλια γρήγορα, ασφαλή και αποτελεσματικά και για άλλες αρρώστιες. Εκείνο που είναι λιγάκι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά εμβόλια. Ήρθαν πολύ λίγα και απ’ ότι φαίνεται δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε σύντομα ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εγκριθούν και άλλα εμβόλια», επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece η δρ. Αθηνά Λινού.

Κατά την ίδια «από ό,τι φαίνεται οι δόσεις για το μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα έρθουν πριν από το καλοκαίρι. Επομένως μέχρι τότε δεν θα έχουμε ανοσία και ο κίνδυνος θα παραμένει ισχυρός. Θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών για να πούμε ότι το ποσοστό ανοσίας είναι ικανοποιητικό».

Αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο, εκτιμά: «Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν παραχθεί και εγκριθεί πολλά εμβόλια και ότι το σύστημα θα μπορεί να ανταποκριθεί και να εμβολιάζει πολλούς, ώστε να προς το τέλος του φθινοπώρου να μπορούν να αρχίσουν να επανεμβολιάζονται αυτοί που εμβολιάζονται τώρα».

Κι αυτό γιατί προς το παρόν «δεν ξέρουμε πόση διάρκεια έχει η ανοσία αλλά για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επανεμβολιαστούμε το επόμενο φθινόπωρο».

Αναφερόμενη σε όσους βλέπουν με διστακτικότητα το νέο εμβόλιο, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, η οποία όπως λέει, έχει κάνει αίτηση τον Ιατρικό Σύλλογο και αναμένει να έρθει η σειρά της για να εμβολιαστεί, λέει: «Αυτοί που διστάζουν πρέπει να υπολογίσουν ότι, αυτή τη στιγμή, αν επεκτείνεις τα νούμερα, έχουμε περίπου 2.000 θανάτους το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους 100 θα πεθάνει μέσα σε έναν χρόνο λόγω της νόσου. Δεν συγκρίνεται το να γλιτώσεις αυτούς τους θανάτους με οποιοδήποτε μικρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει το εμβόλιο. Καταλαβαίνετε πόσο τεράστιο είναι το όφελος. Αν κοιτάξετε κόστος – όφελος, το κόστος είναι απειροελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουμε από το εμβόλιο».

«Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πραγματική εικόνα των κρουσμάτων»

Σχολιάζοντας την αισθητή μείωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, η κα Λινού λέει: «Δεν έχουμε πραγματική εικόνα για τα κρούσματα γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που γίνονται. Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι πραγματικά τα κρούσματα. Ότι είναι πολύ περισσότερα. Οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς. Περιμένουμε και βλέπουμε. Θεωρώ ότι από την ερχόμενη Τετάρτη - Πέμπτη θα έχουμε μια πραγματική εικόνα».

Το ενδεχόμενο άλλωστε αύξησης των κρουσμάτων λόγω της εορταστικής περιόδου είναι σημαντικό. «Μπορεί να έχουμε και έξαρση. Είναι λογικό, παντού στον κόσμο θα υπάρξει μια αύξηση. Σημασία έχει να είναι μικρή».

Άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία, μέχρι νεωτέρας, παραμένουν κλειστά ως τις 7 Ιανουαρίου, η καθηγήτρια τάσσεται υπέρ του ανοίγματός τους, αλλά με προϋποθέσεις:

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά με περισσότερα μέτρα ασφαλείας. Δεν είμαι σίγουρη αν το σύστημα είναι έτοιμο να ανοίξει το σχολείο με ασφάλεια.

Να υπάρξει καταγραφή των καθηγητών που έχουν προβλήματα υγείας και είναι σε επικίνδυνη φάση. Αυτοί να μην χρειάζεται να πάνε στο σχολείο. Να συνεχίσουν την εργασία εξ αποστάσεως. Να υπάρξει ίσως κυκλική προσέλευση από πλευρά των παιδιών ώστε οι γονείς να μην συνωστίζονται έξω από τα σχολεία στις μεγάλες πόλεις. Εκεί που τα σχολεία είναι μικρά, σε απομονωμένες περιοχές, όπου τα παιδιά μπορούν να πάνε ακόμη και με τα πόδια στο σχολείο, εκεί θα μπορούσαν να ανοίξουν. Αλλά εκεί που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στην ίδια περιοχή, εκεί θα έπρεπε να υπάρξει μια μέθοδος ώστε να μην χρειάζονται να πάνε την ίδια ώρα στο σχολείο όλα τα παιδιά».

Στην επίτευξη της ασφάλειας, θα συμβάλουν και τα εμβόλια, εκτιμά.

«Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι από τις πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν. Σωστά προηγούνται οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι, αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο για πολλή ώρα».

Η περίοδος αυτή, με τους πολίτες να έχουν αρχίσει να βλέπουν το τέλος στο φως του τούνελ, λόγω του εμβολίου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, υπογραμμίζει:

«Κάνοντας υπομονή και προστατεύοντας τους συνανθρώπους μας και τους εαυτούς μας, ουσιαστικά σώζουμε ζωές. Διότι το θέμα είναι να προλάβουν όλοι να εμβολιαστούν πριν αρρωστήσουν. Επομένως τώρα είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρέμβουμε ούτως ώστε να προλάβουμε να μην πεθάνουν άνθρωποι άδικα που θα μπορούσαν να προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο και να σωθούν. Γι' αυτό είναι σημαντικό τώρα, πιο πολύ από ποτέ, να τηρούμε τα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης