ΕΛΛΑΔΑ

Σύνορα ερμητικά κλειστά

Σύνορα ερμητικά κλειστά

Αφού εδώ και μέρες το πέρασμα της Ειδομένης παραμένει κλειστό, σειρά τώρα παίρνουν τα σύνορα σε Βουλγαρία και Αλβανία.

Οι δύο γείτονες ανησυχούν για την αυξημένη ροή προσφύγων στα σύνορά τους τις τελευταίες μέρες και ήδη έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές που ελέγχουν.

Η Σόφια, μάλιστα, φέρεται να σχεδιάζει την κατασκευή νέου φράχτη την ώρα που τα Τίρανα έχουν ζητήσει και λάβει τη βοήθεια ιταλών καραμπινέρι προκειμένου να μην στραφούν οι προσφυγικές ροές προσφυγικές ροές προς την Αλβανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από μεθαύριο Σάββατο.

«Ο Διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων έκλεισε» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών και πρόσθεσε

«τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας με μετεγκαταστάσεις και ανθρωπιστική βοήθεια».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας έθεσε χθες ζήτημα περισσότερων μετεγκαταστάσεων από την Αθήνα ενώ η Σύνοδος των υπουργών εξέτασε το σχέδιο δράσης με την Τουρκία.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι για πρώτη φορά κράτη – μέλη της ΕΕ δεσμευτήκαν να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους για πλήρωση των αναγκών της Frontex ενώ η Αθήνα ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ για την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής χωρίς να πλήττονται τα δικαιώματα των προσφύγων. Ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι, στον βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η Ε.Ε. και ο ΟΗΕΗΕ παρεμβαίνουν για να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Αβραμόπουλος: Στόχος οι 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα

Ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα», ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 μετεγκαταστάσεις και μόλις 241 από την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να υπάρξουν περισσότερα αποτελέσματα.

«Εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας πως τώρα όλα τα hotspot έχουν τεθεί σε λειτουργία και γίνεται το 100% των καταγραφών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της Ειδομένης

Τις κινήσεις και το σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκκένωση της Ειδομένης και τη μεταφορά των περίπου 13.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών έχει έτοιμο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αρχηγείο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνταχθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο μεταφράζεται σε τρεις γλώσσες αραβικά, φαρσί και παστούν.

Το φυλλάδιο αυτό θα δοθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες και θα αναφέρει: "Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα, τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση ,και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Μεταφραστές της αστυνομίας μαζί με εθελοντές ΜΚΟ θα μοιράσουν τα φυλλάδια και θα ενημερώνουν και τους εγκλωβισμένους μετανάστες.

Στις δυο δομές φιλοξενίας στο Κιλκίς θα μεταφερθούν οι πρώτοι μετανάστες, ενώ μόλις ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα και οι υπόλοιποι χώροι, θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι.