ΕΛΛΑΔΑ

Η σωματική άσκηση… του ρεβεγιόν: Ο μαγικός αριθμός «6» και το σχέδιο για τις μετακινήσεις

© Intime p.a.

Στέλνοντας SMS με τον κωδικό αριθμό «6» στο 13033 θα μετακινηθούν οι πολίτες προκειμένου να περάσουν με τον κλειστό πυρήνα της οικογένειάς τους τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κι ενώ οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι συνεχίζονται, έστω και με ρυθμούς click away, το ίδιο εντατικά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο και την ελληνική αστυνομία, προκειμένου κατά τις γιορτινές ημέρες που ακολουθούν να μην επιτραπεί και στον κορωνοϊό να γιορτάσει, όπως χαρακτηριστικά είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Προβαίνοντας σήμερα σε διευκρινίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως για να μετακινηθούμε τις παραμονές και ανήμερα των εορτών και να πάμε στα τραπέζια θα στείλουμε τον κωδικό μετακίνησης «6» ενώ απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να «μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο – πολύ βλέπουμε ούτως ή αλλιώς».

Κληθείς να διευκρινίσει τα τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων για τον τρόπο που θα μετακινούμαστε κατά τις γιορτινές ημέρες, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις γιορτές, είπε πως σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Το διήμερο της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητα το πρώτο crash test για τον έλεγχο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ενώ θα θέσει το πλαίσιο για τα όσα θα εφαρμοστούν και κατά την Πρωτοχρονιά.

Κατά πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί μιας ευρείας κλίμακας δραστηριότητα με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, σημαντική αύξηση των μπλόκων αλλά και ενίσχυση των κλιμακίων με στελέχη και άλλων σωμάτων.

Όμως αυτό δεν μεταφράζεται σε πολυδιασπορά του δυναμικού και δημιουργία σκοπιών έξω από κάθε σπίτι, καθώς όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η κυβέρνηση μέσω των αξιωματούχων της κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Στον αντίποδα θα πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε σημεία και επιχειρήσεις, όπου πιθανώς να υπάρχουν τα περιθώρια καταστρατήγησης των μέτρων που ισχύουν, φαινόμενα με τα οποία διακινδυνεύεται μια έξαρση του κορωνοϊού.

Είναι ξεκάθαρο ότι πιο επισταμένοι θα είναι και οι έλεγχοι των βεβαιώσεων για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, ιδίως σε περιπτώσεις που θα εντοπίζονται κοντά σε περιοχές μεγάλης απόστασης τόσο από τις διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας αλλά και εργασίας.

Εννέα ή λιγότεροι;

Αναφορικά με τους συνδαιτυμόνες του γιορτινού τραπεζιού, φαίνεται πως ο αριθμός έχει προκαλέσει… αρρυθμίες και διαφωνίες μεταξύ τόσο των επιστημόνων μεταξύ τους όσο και των μελών της κυβέρνησης.

Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν την ψυχική ανάγκη των ανθρώπων να συνευρεθούν έστω για λίγες ώρες με τους αγαπημένους τους, εν μέσω πανδημίας, ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι η υποδοχή έστω και τόσο περιορισμένου αριθμού ατόμων εκτός του κλειστού πυρήνα της οικογένειας μπορεί να επιφέρει νέα έκρηξη κρουσμάτων.

«Το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν», υποστήριξε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη.

Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αλλά και άλλοι επιστήμονες.

«Επανεξέταση των μέτρων μετά τις 7 Ιανουαρίου»

Διαφωνώντας ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας , τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown», επανέλαβε και είπε πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».

Ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Ακούμε τους ειδικούς: όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή», είπε σχολιάζοντας την αρνητική τάση στο να εμβολιαστούν κάποιοι, ενώ ειδικά για τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς, είπε πως «αν είναι γυναικολόγος ή ορθοπεδικός, τότε καλά κάνει και ρωτάει τον επιδημιολόγο» και τόνισε ότι «έχει σημασία η ενημέρωση, γι’ αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης