ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά τον χαβά τους με τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Ξανά τον χαβά τους με τις προκλήσεις οι Τούρκοι
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και παραμένοντας πιστή στην πολιτική των γκρίζων ζωνών, δεσμεύοντας το Καστελόριζο για στρατιωτική άσκηση. Παρά τις επισημάνσεις Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στη Σμύρνη για το casus belli και τις διακηρύξεις Νταβούτογλου περί συνεργασίας και φιλίας, οι Τούρκοι δεν εγκαταλείπουν την στρατηγική που έχουν χαράξει εδώ και δεκαετίες.

Σε νέες παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, σήμερα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τουρκικό αεροσκάφος προέβη σε τέσσερις παραβάσεις και σε οκτώ παραβιάσεις. Το αεροσκάφος δεν ήταν οπλισμένο και δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Αναγνωρίστηκε δε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

mapkastelorizo

Νωρίτερα, η ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο για τις προσφυγικές ροές με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ υπονομεύεται από την ενέργεια της Τουρκίας να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με το militaire.gr oι Τούρκοι δεσμεύουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή -στη μέση των Δωδεκανήσων- από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να καταθέσει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, με το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο.

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Επιχειρεί να βάλει τη Συμμαχία σε θέση επιδιαιτητή εγείροντας αξιώσεις και αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο. Άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Νίκου Κοτζιά ότι όταν υπάρχει θέμα διάσωσης ανθρώπινων ζωών "δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποια νησιά είναι δικά μας ή δικά σας".

Μάρδας: Διπλωματική λύση ή πόλεμος

Σε δηλώασεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, έκανε λόγο για «διπλωματική λύση ή πόλεμο όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Συγκεκριμένα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM ο κ. Μάρδας τόνισε. « Όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση» είπε ο κ. Μάρδας ο οποίος μάλιστα επισκέπτεται την Τουρκία στις 10 Μαρτίου.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν τέτοια αναταραχή που ο υπουργός, αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως ολόκληρο το πνεύμα της συνέντευξης ήταν ότι ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία και αυτό ήθελε να πει, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιζητεί επίλυση των θεμάτων δια της διπλωματικής οδο. Σύμφωνα με τον υπουργό η αναφορά περί πολέμου ήταν «σχήμα λόγου» και ήθελε να πει πως από τη στιγμή που δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο πρέπει να επιδιώκουμε την διπλωματική λύση.

Το Casus Belli ξανά στο προσκήνιο

Επιστρέφει το ζήτημα του Casus Belli στο διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Τρίτη, ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως «η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες» (αναφερόμενος στο δικαίωμα επέκτασης του εναερίου εθνικού χώρου στα 12 μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο). Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Νταβούτογλου όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις πως «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, επισημαίνοντας ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ζητήθηκε ευθέως ο τερματισμός των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και η άρση του casus belli.

Μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ανέφερε στον Τούρκο ομόλογο του το ζήτημα των παραβιάσεων και τόνισε πως η «η αύξηση τους δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει».