ΕΛΛΑΔΑ

«Αρνείται κάθε κατηγορία κατασκοπείας»: Τι λέει στο CNN Greece o δικηγόρος του μάγειρα

«Αρνείται κάθε κατηγορία κατασκοπείας»: Τι λέει στο CNN Greece o δικηγόρος του μάγειρα
Το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο

«Ο πελάτης μου αρνείται κάθε κατηγορία κατασκοπείας όταν ο υπάλληλος του (σ.σ. τουρκικού) προξενείου του ζήτησε να του αναφέρει κωδικούς πολεμικών πλοίων, εκείνος αρνήθηκε. Η δικογραφία δεν περιλαμβάνει φωτογραφίες, δεν περιλαμβάνει υλικό από τους υπολογιστές ενώ κάποιες συνομιλίες είναι στα τούρκικα και αγνοούμε ποιο είναι το περιεχόμενό τους, αφού δεν είναι μεταφρασμένες»: αυτά είπε στο CNN Greece o δικηγόρος του 56χρονου ναυτικού και μάγειρα, που εμπλέκεται στο κατασκοπευτικό θρίλερ της Ρόδου.

Ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής, μίλησε στο CNN Greece, λίγα λεπτά αφού είδε τον πελάτη του στα κρατητήρια στη Ρόδο, όπου και παραμένει, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του.

Όπως είπε ο ίδιος, ο πελάτης του παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, τον είχε δει μια φορά σε μια κοινωνική εκδήλωση ενώ μια ακόμη φορά είχε πάει στο σπίτι του και όπως ισχυρίζεται ο 56χρονος διέγραψε κάθε επαφή όταν ο 35χρονος υπάλληλος του ζήτησε να καταγράψει τους αριθμούς των πολεμικών πλοίων που ελλιμενίζονται στη Μεγίστη.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στο δικηγόρο του ο 56χρονος, εκείνος δεν του απάντησε ποτέ και διέγραψε από το τηλέφωνό του και την εφαρμογή του WhatsApp.

Πληροφορίες αναφέρουν τη Δευτέρα που θα παρουσιαστεί στον ανακριτή, ο δικηγόρος του θα ζητήσει εκ νέου προθεσμία με στόχο να μεταφραστούν στα ελληνικά από τα τούρκικα συνομιλίες που υπάρχουν μέσα στη δικογραφία.

Ο μάγειρας κατηγορείται για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, για κατασκοπεία και υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού.

Σε διαφορετικά κελιά

Σε διαφορετικά κελιά και εντελώς διαφορετικά κτήρια κρατούνται στη Ρόδο οι δύο κατηγορούμενοι για κακουργήματα.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο 56χρονος μάγειρας μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του και λίγο αργότερα πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι στον ανακριτή που ερευνά τώρα πια την υπόθεση.

Στον ανακριτή αναμένεται να απολογηθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας και ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, ο οποίος φέρεται να είναι και το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της κατασκοπείας.

Ο 35χρονος, μάλιστα, εμφανίστηκε στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές μαζί με δικηγόρο του προξενείου ενώ δήλωσε έκπληξη όταν ενημερώθηκε ότι η ανακρίτρια έδωσε εντολή για τη σύλληψή του.

Τι κατέθεσε ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου

«Δεν έχω σχέση με όσα με κατηγορείτε. Ποτέ δεν έκανα κατασκοπεία, εγώ είμαι ένας υπάλληλος στο προξενείο που ασχολούμαι με την επικοινωνία και τα πολιτιστικά, δεν ξέρω για ποιο λόγο τα είπε όλα αυτά ο ναυτικός για μένα...»: με αυτά τα λόγια ο υπάλληλος στη γραμματεία του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο ούτε λίγο ούτε πολύ στο υπόμνημα που κατέθεσε στην αστυνομία χθες για την υπόθεση της κατασκοπείας εφαρμόζει την τακτική «δεν ξέρω... δεν είδα... δεν άκουσα...».

Λίγο πριν συλληφθεί, προσπάθησε να πείσει τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα αποκάλυψε λίγες μέρες πριν ο ναυτικός μάγειρας, σύμφωνα με τα οποία συγκέντρωναν φωτογραφίες και υλικό από πολεμικά πλοία και κρίσιμες δομές σε Καστελόριζο και Ρόδο.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει πάντα ο υπάλληλος του προξενείου της Ρόδου όλη αυτή την υπόθεση την έχουν κατασκευάσει κάποιοι τρίτοι.

«Θέλουν το κακό των δύο χωρών και αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα για την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει ο 35χρόνος.

Επίσης περιγράφει τη σχέση του με τον 56χρόνο ναυτικό και όπως φέρεται να λέει, τον γνώρισε σε μια εκδήλωση στη Ρόδο και από τότε συζητούσαν φιλικά για διαφορά θέματα της καθημερινότητας, καθώς και οι δυο είναι μουσουλμάνοι από την περιοχή.

Πάντως, έχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι τόσο το προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο όσο και ο ίδιος ο 35χρόνος προσπαθούν να πείσουν τις Αρχές πώς ό,τι έχει βρεθεί στον υπολογιστή που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, καθώς συνιστούν ευαίσθητα διπλωματικά δεδομένα που αφορούν σε άλλη χώρα.

Φυσικά, ο υπάλληλος ξεχνά ότι το laptop βρέθηκε στο σπίτι του και όχι σε κάποιο διαπιστευμένο χώρο, όπως είναι το γραφείο στο προξενείο.