ΕΛΛΑΔΑ

Φιλίππου στο CNN Greece: Δεν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για τους ασυμπτωματικούς από το εμβόλιο

O πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποιος ασυμπτωματικός ή κάποιος που είχε νοσήσει κατά το παρελθόν από Covid-19 και θα εμβολιαστεί, θα εμφανίσει κάποιου είδους επιπλοκή» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος, όσοι είναι ασυμπτωματικοί και κάνουν το εμβόλιο, να υπάρξει στη συνέχεια της νόσου, και εάν οι πολίτες που πρόκειται να εμβολιαστούν, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κατά του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Δ.Φιλίππου τόνισε:

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, εάν θα εμφανίσει επιπλοκή».

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο οι πολίτες που θα έρθουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, ο κ. Φιλίππου εξήγησε:

«Επειδή όπως βλέπουμε όλοι υπάρχει περιορισμός τουλάχιστον στην αρχή των διαθέσιμων εμβολίων, κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων καλό είναι να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος που το χρειάζεται, ώστε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε όσο το δυνατόν ταχύτερο χρόνο».

Διαβάστε αναλυτικά:
Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποτροπής για τους ασυμπτωματικούς λόγω εμβολίου

Δηλώσεις Κικίλια

Οι επαγγελματίες υγείας, θα πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στις δομές υγείας που είναι τα 1.108 Εμβολιαστικά Κέντρα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο οργανωμένο σχέδιο, που αφορά στον επικείμενο εμβολιασμό- μία πρωτόγνωρη εθνική υγειονομική εκστρατεία- στην οποία προστίθενται διαρκώς θέματα, όσον αφορά τη μετακίνηση, την ασφάλεια, ακόμη και τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των εμβολίων του κορωνοϊού».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση της Τετάρτης και σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.

«Όλη η κοινωνία παρακολουθεί το εγχείρημα αυτό, το οποίο κερδήθηκε μέχρι σήμερα από τους μαχητές της υγείας και τους επιστήμονες που βγήκαν μπροστά και στήριξαν πολλαπλώς το υγειονομικό μας σύστημα», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «έχουμε τοποθετηθεί ως Οργανωμένη Πολιτεία, ακόμη και στα όποια λάθη έχουμε πράξει, με σχέδιο, οργάνωση, προτεραιότητα αντανακλαστικά».

Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς

Ένα ερώτημα ωστόσο που ταλανίζει άλλους επαγγελματίες υγείας -όπως είναι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί- είναι γιατί, δεν έχουν εμπλακεί και αυτοί στο επικείμενο εμβολιαστικό σχέδιο, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, ότι αυτή την στιγμή, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, αποτελούν την συνθήκη ύψιστης ασφάλειας και μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες.

Και προσθέτει:

«Οι επαγγελματίες υγείας που θα εμπλακούν στο εγχείρημα του εμβολιασμού, οφείλουν να έχουν διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες. Κατ’ αντιστοιχία λοιπόν με το πλαίσιο οργάνωσης με το NHS (το Βρετανικό ΕΣΥ) θα έπρεπε και στην Ελλάδα, να συμπεριλάβουμε τους αρμόδιους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, οι οποίοι βάση γνώσης και εμπειρίας μπορούν να διασφαλίσουν την εκπαίδευση, σωστή χρήση και τη διαχείριση των εμβολίων για τον κορωνοιό και των συναφών φαρμάκων. διότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι φάρμακο και απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση, από την εκπαίδευση, την συνέντευξη με τον πολίτη, την ανασύσταση του εμβολίου μέχρι και την παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης