ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για Δ.Αττική και Β.Ελλάδα - Παράθυρο για σκληρότερα μέτρα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για Δ.Αττική και Β.Ελλάδα - Παράθυρο για σκληρότερα μέτρα
AP Photo

Προειδοποίηση για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων, που παραπέμπουν σε σκληρότερα τοπικά lockdown για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη, καθώς και άλλες περιοχές, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στις περιοχές: Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη του β' κύματος της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στη Δυτική Αττική.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Επιπλέον, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας των 192 στελεχών για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, εκ των οποίων 30 στελέχη τοποθετούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων θα έχει τις εξής συναντήσεις:

16.30: Σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.

18.00: Συνάντηση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγου Γεώργιου Δούβαλη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγου Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του Δήμου.

19.30: Σύσκεψη στο Δημαρχείο Πανοράματος με το Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη), τον Αντιπρόεδρο Σίμο Δανιηλίδη (Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών) και τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Γάκη (Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης), με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου.

21.00: Σύσκεψη με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Δημήτριο Κοντογιάννη και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Νικόλαο Αθάνατο, με συμμετοχή όλων των Διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τη Δυτική Αττική

Την ίδια ώρα, σε έκτακτη σύσκεψη στη Δυτική Αττική για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού συμμετείχε νωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τα ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,, μετά την ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», παραθέτοντας αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο

Νωρίτερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το όπλο του ολικού lockdown σε τοπικό επίπεδο σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το ενδεχόμενο σκλήρυνσης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε παρατηρήσει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιοχές, στις οποίες θα αναφερθεί και συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας το απόγευμα, εάν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίσει να είναι υψηλή, τότε δεν θα έχουμε καμμία επιλογή να πάρουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση δεν συνολικά δεν εξετάζει κανένα σενάριο χαλάρωσης των μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου, γιατί όπως τόνισε εμφατικά: «Η χαλάρωση θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».

Όπως σημείωσε ο κύριος Πέτσας, στο χρονικό διάστημα έως στις 7 Ιανουαρίου πρώτος στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πτωτική πορεία που καταγράφεται και εξέπεμψε εκ νέου σήμα τήρησης των μέτρων.

«Αν αυτό το καταφέρουμε και επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται απολύτως από τη συμπεριφορά μας τις ημέρες των γιορτών, τότε δεν υπάρχει λόγος παράτασης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.