ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» επιβίωσης στη λάσπη δίνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη REUTERS/Stoyan Nenov

Άλλη μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ, δίνοντας «μάχη» να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα όποια υπάρχοντά τους από τη βροχή και τη λάσπη.

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι στην Ειδομένη, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το σημείο, παρά το γεγονός ότι ο βαλκανικός διάδρομος φαίνεται πως έκλεισε οριστικά. Κάποιοι, που ήλπιζαν ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έχουν απογοητευθεί και δεν διστάζουν να διατυπώσουν φόβους ότι θα παραμείνουν «κολλημένοι» στην Ειδομένη και στην επόμενη Σύνοδο...

Πηγή: EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, και παρότι βλέπουν τις ελπίδες τους για συνέχιση του ταξιδιού τους προς τη βόρεια Ευρώπη, να εξανεμίζονται, οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να φτάσουν στον προορισμό τους.

Προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα, απέναντι στην αντιξοότητα του καιρού και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω και το όνομά τους στα αραβικά, σε μια προσπάθεια να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ελάχιστοι επέλεξαν το πρωί να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι μπήκαν στην τεράστια ουρά που σχηματίζεται με το πρώτο φως της ημέρας για να πάρουν το πρωινό που μοιράζουν οι εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικές ελλείψεις στις υγειονομικές δομές που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που την ίδια ώρα εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία από την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για υγειονομική βόμβα».

Πηγή: EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η συνεισφορά των εθελοντών στον καθημερινό «αγώνα» για τη σίτιση και την περίθαλψη των προσφύγων είναι συγκινητική, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων κατοίκων της Ειδομένης, που έχει ανοίξει το σπίτι του, προσφέροντας ό,τι βοήθεια μπορούν στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους τους.

Οι εικόνες που κατέγραψε συνεργείο του γερμανικού καναλιού ARD, είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικές, με ένα νεαρό κορίτσι να φιλά τα χέρια των δύο ανθρώπων που άνοιξαν το σπίτι τους και της επέτρεψαν να πλυθεί.

Κι ενώ ο περίφημος Βαλκανικός Διάδρομος έχει κλείσει οριστικά, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, την ίδια ώρα οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά αυξάνονται. Μάλιστα τα ξημερώματα σημειώθηκε ακόμη ένα ναυάγιο ανοικτά των τουρκικών ακτών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα μωρό.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, τόνισε πως η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. Πρόσθεσε μάλιστα πως: «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα, έξω από μονομερείς ενέργειες».

Πάντω τις τελευταίες μέρες καταγράφονται αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο mega ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας,επισημαίνοντας πως η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του Λιμενικού.

Ο ίδιος σημείωσε πως εκτιμάται ότι στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περίπου 4.000 πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως καθημερινά καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, ενώ οργανώνεται η μετακίνησή τους προς κέντρα που ετοιμάζονται να τους φιλοξενήσουν.

Όπως έγινε γνωστό, εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας περίπου 1.000 άτομα, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο περισσότεροι από 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε καθημερινή βάση καταπλέουν στον Πειραιά πλοία μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εντός της ημέρας αναμένονται στο λιμάνι 11 πούλμαν, στο οποία θα επιβιβαστούν περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες για να μεταφερθούν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Ωστόσο, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται στους σταθμούς του ΟΛΠ, όπου είναι εδώ και μέρες στοιβαγμένοι, αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από ανθρώπους εμπιστοσύνης τους, που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Σε μια προσπάθεια να αποσυντονιστούν τα σημεία όπου έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες, γίνεται μεταφορά τους σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε διάφορα σημεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να φτάσουν την Παρασκευή το πρωί οι πρώτοι 150 πρόσφυγες στην Ήπειρο.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα πρόκειται να φιλοξενηθούν οικογένειες με παιδιά για λίγες μέρες, έως ότου ετοιμαστεί άλλος χώρος, πιθανόν η μαθητική εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

Συνολικά στην Ελλάδα φιλοξενούνται 41.973 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του Συντονιστικού Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης