Ναρκοθετημένο τοπίο με φορολογικό και συντάξεις
Δύσκολα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των δανειστών καθώς οι θεσμοί εμφανίστηκαν με σκληρές θέσεις κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών.
Οι σημερινές επαφές θα ξεκινήσουν στις 17:30 το απόγευμα με αντικείμενο τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στο πρώτο ραντεβού θα συμμετάσχουν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης. Αργότερα το απόγευμα στην ατζέντα θα τεθεί το ζήτημα της ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας.
Ζητούν επιπλέον φόρους
Στο φορολογικό, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και τους αγρότες και μια νέα κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης.
Δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ θα παραμένει ανέγγιχτη, καθώς οι θεσμοί θέλουν το αφορολόγητο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για την κλίμακα των μισθωτών προβλέπει για εισόδημα έως 25.000 συντελεστή 22%, για εισόδημα από 25.001 έως 35.000 συντελεστή 32%, για εισόδημα από 35.001 έως 60.000 συντελεστή 42% και για εισόδημα από 60.001 και πάνω συντελεστή 60%.
Η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα αντικατασταθεί από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς την παροχή έκπτωσης έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Αλλά και για τη φορολόγηση των ενοικίων η κυβέρνηση προτείνει μικρές αλλαγές:
- Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15%
- Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% και για εισόδημα από 40.001 και πάνω επιβολή νέου συντελεστή 45%.
Στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων η τρόικα πιέζει για πώληση όλων των δανείων σε funds την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη προστασίας τα της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μεγάλο αγκάθι είναι και το δημοσιονομικό κενό καθώς πρόκειται για ζήτημα που οξύνει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων με το Ταμείο να το προσδιορίζει 8 με 9 δις και τους Ευρωπαίους 6 δις λιγότερα.
Στον «Προκρούστη» το Ασφαλιστικό
Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό οι θεσμοί επιμένουν στις σκληρές τους θέσεις.
Η εθνική σύνταξη, τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι επικουρικές συντάξεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΔΝΤ,ΕΕ, ESM και ΕΚΤ και όλα δείχνουν πως η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα είναι η πιο δύσκολη για την κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον υπουργό τέσσερις θεματικές ενότητες αποτελούν τον άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα
α) η αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης,
β) οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες,
γ) ο επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς
δ) οι επικουρικές συντάξεις.
Όπως ξεκαθαρίσθηκε στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να κλείσουν οι τρεις πρώτοι άξονες και να μείνει τελευταίο το ζήτημα των επικουρικών, καθώς επηρεάζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με τους θεσμούς να ζητούν την άμεση περικοπή τους.
ΔΝΤ,ΕΕ, ESM και ΕΚΤ θεωρούν υψηλό το ύψος της εθνικής σύνταξης και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θέλει μεγαλύτερη αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων. Στο θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων εντοπίζονται τεχνικές αδυναμίες που όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν και σχετίζονται με τη μη διαθεσιμότητα στοιχείων. Στο θέμα των παροχών προς αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες οι δανειστές ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών.
Το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις είναι περίπλοκο, καθώς συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να κλείσει τα πρώτα τρία θέματα προκειμένου να διαπραγματευτεί στη συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις. Το επόμενο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ορίστηκε για το Σάββατο στις 11:30 το πρωί.
Φρένο στην φοροαποφυγή επιχειρεί η κυβέρνηση
Νέες διευκρινίσεις για το ζήτημα της φορολογικής κατοικίας και του τρόπου φορολόγησης εισοδήματος που παράγεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παρέσχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξ αφορμής δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην φορολογική μετανάστευση Ελλήνων σε Βουλγαρία και Κύπρο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποσαφηνίζει πως ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.
Στη βάση αυτή ξεκαθαρίζεται πως ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα.