ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Να αναγνωριστεί ο θάνατος υγειονομικών ως εργατικό ατυχημα

Φωτογραφία αρχείου Jens Buettner/dpa via AP

Μία ακόμα υγεικονομική εργαζόμενη κατέληξε από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, μετά από περίπου ένα μήνα σκληρής μάχης με τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για νοσοκόμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, η οποία υπηρετούσε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους θανάτους των υγειονομικών υπαλλήλων ως εργατικά ατυχήματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννάκος -πριν την τραγική είδηση του θανάτου της νοσοκόμας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών- κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και το σύνολο των κομμάτων της Βουλής να δώσουν τέλος στο κενό νόμου που υπάρχει, ώστε να χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος των υγειονομικών εργαζομένων λόγω κορωνοϊού.

«Ο θλιβερός κατάλογος νεκρών και διασωληνωμένων συναδέλφων μεγαλώνει. Θρηνούμε μέχρι στιγμής 11 νεκρούς συναδέλφους. Φοβόμαστε ότι θα γίνουν ακόμη περισσότεροι Όλοι έπεσαν στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Για εμάς είναι αθάνατοι, ήρωες πολέμου και μας οδηγούν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν θα αφήσουμε τη πολιτεία να αφήσει απροστάτευτες τις οικογένειες τους. Άμεσα με κοινή απόφαση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφισθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι οι πεσόντες συνάδελφοι χαρακτηρίζονται θύματα πολέμου. Ότι έχασαν τη μάχη για τη ζωή από εργατικό ατύχημα. Όπως τους αξίζει. Τώρα υπάρχει κενό νόμου και δεν χαρακτηρίζεται εργατικό ατύχημα ο θάνατος των συναδέλφων. Είμαστε απροστάτευτοι. Και ζωντανοί με ελλειπή μέτρα προστασίας και νεκροί σε αυτό το πόλεμο. Μόνο λόγια και χειροκροτήματα», συμπλήρωσε.

«Οι εκλιπόντες έχουν οικογένειες. Η Ευαγγελία, η Νικολέτα, η Ελένη, η Μυρσίνη, η Άννα, ο Μιχάλης,ο Ιωάννης, ο Νικόλαος, η Σοφία ο Γιώργος, η Ευθυμία όλοι νέοι άνθρωποι, μαχητές της πρώτης γραμμής έχουν παιδιά, συζύγους, εγγόνια, γονείς. Έστω τώρα να τους σκεφθεί η πολιτεία. Δεν ακούσαμε ούτε συλλυπητήρια έως σήμερα».

Ο κ. Γιαννάκος ζητά την ψήφιση νόμου ώστε «τουλάχιστον να απαλύνουμε το πόνο των οικογενειών, να δικαιούνται αποζημίωση, σύνταξη και άλλα δικαιώματα (διορισμό μέλους της οικογένειας στο δημόσιο, κοινωνικές παροχές κ.α.)».

«Όμως πέραν των νεκρών έχουμε και συναδέλφους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Παρότι είχαμε διασωληνωμένους συναδέλφους που κέρδισαν ή έχασαν τη μάχη για τη ζωή, δυστυχώς άλλοι νοσούντες συνάδελφοι πήραν τη θέση τους. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τον πολυήμερο αγώνα για τη ζωή».

Σήμερα, Σάββατο, σε 11 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι υγειονομικοί που βρίσκονται στις ΜΕΘ:

  • Από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μία νοσηλεύτρια 54 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
  • Από το Νοσοκομείο Έδεσσας, μία φυσικοθεραπεύτρια 52 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
  • Από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μία γιατρός 62 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου.
  • Από το Θεαγένειο Νοσοκομείο, ένας άνδρας γιατρός 62 ετών και μία γυναίκα γιατρός 50 ετών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Παπανικολαου.
  • Από το Νοσοκομείο Κιλκίς, μία νοσηλεύτρια 57 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
  • Από το Νοσοκομείο Πολυγύρου, μία νοσηλεύτρια 46 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πολυγύρου.
  • Από την 3η ΥΠΕ, διοικητικό στέλεχος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Παπαγεωργιου.
  • Από το Νοσοκομείο Καβάλας, ένας νοσηλευτής 46 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καβάλας
  • Από το Νοσοκομείο Τρικάλων, ένας νοσηλευτής 47 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκ. Τρικάλων
  • Από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μία νοσηλεύτρια 56 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

«Ευχόμαστε περαστικά και να γυρίσουν όλοι σύντομα δυνατοί κοντά μας. Κάντε και εσείς κάτι. Έχετε υποχρέωση», καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης