ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Γιατί πάμε για παράταση του lockdown - Ποια καταστήματα θα ανοίξουν

Κορωνοϊός: Γιατί πάμε για παράταση του lockdown - Ποια καταστήματα θα ανοίξουν
AP Photo/Petros Giannakouris

Ανυποχώρητο μοιάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας μετά από ένα μήνα lockdown στη Θεσσαλονίκη και τρεις εβδομάδες στην Αθήνα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει, όπως αναμένεται, δεύτερη παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο επταήμερο. Αναφορικά με τα σχολεία, το άνοιγμα τους μετατίθεται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, για μετά τις γιορτές και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με την εστίαση.

Για το λιανικό εμπόριο έχει πέσει στο τραπέζι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και έπειτα τα εμπορικά κέντρα, με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Θέμα ωρών είναι να ανακοινωθεί το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτι το οποίο γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν τα εποχιακά καταστήματα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και στα σούπερ μάρκετ να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

Ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη τη Δευτέρα

Εν αναμονή των εμβολίων

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν διάφορα σενάρια για το χρόνο και τον τρόπο του ανοίγματος των διάφορων δραστηριοτήτων.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο 31ο φόρουμ του Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, όπως η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπαρ.

«Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να επιχειρεί εντατικά τις τελευταίες ημέρες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πάτρα, Δράμα).

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με το πότε θα υπάρξει άνοιγμα της αγοράς η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα είναι μαζικό και ταυτόχρονο.

Σύψας: Όταν ανοίξει η κοινωνία, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού

Η στιγμή που θα ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ «θα αργήσει λίγο» υποστηρίζει ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι «η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού».

Προειδοποιεί δε, πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε» είπε, μιλώντας στο Mega, σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό.

Αναφέρθηκε εξάλλου στους λόγους για τους οποίους δεν βλέπουμε να πέφτουν τα κρούσματα: «Στη μεγάλη διασπορά που έγινε από τον Οκτώβριο, στο γεγονός ότι το "lockdown" που κάνουμε δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light και στον καιρό που ψυχραίνει και τα παράθυρα κλείνουν».

«Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας», τονίζει ο κ. Σύψας.

Το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή.

Ειδικότερα για το lockdown μετά τον Οκτώβριο τονίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με του Μαρτίου, αναφερόμενος για παράδειγμα στο μποτιλιάρισμα που υπάρχει στους δρόμους και στην μεγάλη κινητικότητα του κόσμου.

«Η κινητικότητα σημαίνει διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δίνονται πολλές επιλογές στους πολίτες αναφορικά με τα sms.

Σημείωσε εξάλλου ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην άνοιξη χωρίς απώλειες.

Σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει, τονίζει ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ «τα πράγματα δεν φαίνονται αισιόδοξα για αυτήν την εβδομάδα».

«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα δείξει πώς θα ανοίξουμε. Εάν η κάλυψη των ΜΕΘ πέσει από το 86% που είναι σήμερα κάτω από το 70% τότε μπορούμε να συζητήσουμε λελογισμένο άνοιγμα».

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός είναι ο πιο ισχυρός δείκτης για να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον» σημείωσε.

«Εάν οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 500 θα ανοίγαμε πιο εύκολα», πρόσθεσε.

Τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.

Η εικόνα της πανδημίας

Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα τα «μποφόρ» της πανδημίας, δεν λένε να υποχωρήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά.

Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες. Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα που και πάλι είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129) όπως και η Πέλλα (115), ενώ ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Δράμα (79), ο Έβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Χαλκιδική (29), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Κοζάνη (33) και η Φλώρινα (46).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον νέο αριθμό ρεκόρ διασωληνωμένων (613), αλλά και τον αριθμό ημερησίων θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα (89), δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση.

Οι ανακοινώσεις για τη νέα παράταση στη χρονική ισχύ της καραντίνας, αναμένονται μέχρι αύριο ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, κατά τη μεσημεριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με τη διάρκειά της να θεωρείται ότι θα επεκταθεί τουλάχιστον έως στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται και η επεξήγηση των αιτιών, στις οποίες αποδίδεται η ξαφνική στασιμότητα στην αποκλιμάκωση των δεικτών που έδειξαν οι καταγραφές των προηγούμενων ημερών.

Στις ΜΕΘ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, με ιδιωτικές κλινικές και προσωπικό σε καθημερινή βάση πλέον, να βοηθούν στο να ανταπεξέλθει το σύστημα, σε μία κίνηση που ο Βασίλης Κικίλιας χειροκρότησε, αναφέροντας πως έρχεται διπλασιασμός των αποδοχών του προσωπικού που μετέβη εθελοντικά σε νοσοκομεία περιοχών που γίνεται καθημερινή μάχη για να αντέξουν.

Μιλώντας χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Μπορεί να βλέπουμε μία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουμε ξεμπερδέψει, ότι πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να εφησυχάσουμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατάσταση που φαίνεται να επιβραδύνει τις όποιες ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα.