Κορωνοϊός: Πώς και πότε θα αρθούν τα μέτρα - Ο ρόλος του εμβολίου σε μια νέα «κανονικότητα»
Ανανεώθηκε:
Αν και η ημερομηνία άρσης του lockdown μετατίθεται διαρκώς, καθώς το β' κύμα του κορωνοϊού δεν φαίνεται να «ξεφουσκώνει» με τον ρυθμό που όλοι είχαν ελπίσει, ήδη αρχίζει να διαγράφεται πιο καθαρά ο «οδικός χάρτης» κυβέρνησης και ειδικών για τους όρους χαλάρωσης των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς.
Θα πρόκειται βέβαια για ένα μικρό, προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς, καθώς η επιστροφή σε μια «κανονικότητα» τόσο για τους πολίτες, όσο και για ποικίλους τομείς της οικονομίας θα έρθει μόνο μαζί με το εμβόλιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο World Leaders Forum, την Τετάρτη, ξεκαθάρισε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση.
Έκανε επίσης λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά «συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο» και σε αυτόν τον κλάδο
«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια».
Επίσης, σημείωσε: «Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.
«Η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε το εμβόλιο και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, βάζοντας το πλαίσιο του ρόλου που θα παίξει το εμβόλιο για την επιστροφή σε μια «κανονικότητα», καθώς και το χρονοδιάγραμμα για αυτό.
Σχετικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης δήλωσε ότι τα εμβόλια θα φθάσουν στην χώρα στις αρχές Ιανουαρίου.
Την αμέση διαθεσιμότητα του εμβολίου στη χώρα μας αμέσως μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.
«Με την έγκριση των εμβολίων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά σύσσωμη η ΕΕ ετοιμάζει τον μηχανισμό του εμβολιασμού των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα συνολικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, μέσω των οποίων θα μπορούν να εμβολιάζονται σε μηνιαία βάση πάνω από 2 εκατ. άτομα.
Ως πρώτη προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα είναι οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας (γιατροί, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό), που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης έναντι του κορωνοϊού.
Τι θα ανοίξει και τι όχι τις προσεχείς ημέρες
Το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη χώρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 14 Δεκεμβρίου ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Πρόκειται για μια εύλογη εκτίμηση, άλλωστε, δεδομένων και των στοιχείων από την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονταν 4.180 ασθενείς, εκ των οποίων 620 σε ΜΕΘ και οι 611 διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα έχει ανέλθει σε 2.620.
Βάσει όλων των δεδομένων, ο πρωθυπουργός ανέφερε στο 31ο Greek Economic Summit ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί».
Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις αρχές της νέας χρονιάς.
Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση όπως όλα δείχνουν, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν κέντρα διασκέδασης και μπαρ.
Αντίθετα, τα καταστήματα εποχικών ειδών, μικρού λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια είναι πρώτα στη λίστα για άνοιγμα τις επόμενες ημέρες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καταστήματα εποχικών ειδών θα ανοίξουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εν όψει εορτών.
Στη συνέχεια αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας (κομμωτήρια, κλπ), καθώς επίσης και το μικρό λιανεμπόριο. Ειδικά στο ζήτημα του λιανεμπορίου και άλλων εμπορικών καταστημάτων εξετάζεται η εισήγηση του Αδωνι Γεωργιάδη περί click away.