Εναντίον των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών η εκκλησία
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προϋποθέσεων των γάμων μεταξύ ετερόδοξων ζευγαριών είναι δύο από τα θέματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα των θεμάτων που θα φέρει η Εκκλησία της Ελλάδος προς συζήτηση στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Μαρτίου, ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα: ««Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 26 Ιουνίου 2016 στην Κρήτη. Ακολούθησε εκτενής διάλογος στον οποίο πήραν το λόγο 26 μητροπολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η Εκκλησία της Ελλάδος, προσανατολίζεται να ζητήσει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο να υπάρξει καταδίκη του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Mε το θέμα έχει ασχοληθεί διεξοδικά και ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Αντίθετα, χάριν της οικονομίας και της επιείκειας αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση των όρων που θα γίνονται οι γάμοι μεταξύ ετερόδοξων ζευγαριών ή ακόμη και ενδεχομένως να αναπροσδιορίσει τους όρους που μπορούν να γίνουν οι γάμοι μεταξύ ζευγαριών που έχουν συγγενική σχέση.
Η ατζέντα των θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη
- Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα
- Οι όροι με τους οποίους μία Εκκλησία ανακηρύσσεται Αυτόνομη
- Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού
- Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής
- Σχέσεις της Ορθόδοξης με τις υπόλοιπες Χριστιανικές Εκκλησίες
Ο αρχιεπίσκοπος και 24 μητροπολίτες στην Πανορθόδοξη
Επίσης, ο μητροπολίτης Ηλείας παρουσίασε τον «Κανονισμό Οργανώσεως και Λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις του για τους Ιεράρχες που θα εκπροσωπήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Η πρότασή του υπερψηφίσθηκε με 52 ψήφους, ενώ καταμετρήθηκαν 25 αρνητικές και 2 λευκές.
Η διδασκαλία των θρησκευτικών συζητείται την Τετάρτη
Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. Το στίγμα του για την πρόταση της Εκκλησίας έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Εισήγησή του, τονίζοντας ότι θα στρέφεται σε τρεις άξονες, στην υποχρεωτικότητα του μαθήματος, στην τήρηση των ωρών διδασκαλίας και στον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. « Όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.
«Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους»
Κατά την έναρξη της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε την εισήγησή του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει εκτός από την πολυετή οικονομική κρίση που έχει εξουθενώσει το λαό μας και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
«Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους. Τα νησιά μας και ο λαός μας επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηρωϊσμό και αυτοθυσία για να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές αυτών των απελπισμένων ανθρώπων {...} Θα ήθελα όμως, από τη θέση αυτή, να καταδικάσω τους δουλέμπορους, να καταδικάσω κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων κάθε ενέργεια απαξίωσης του ανθρωπίνου προσώπου και να απευθύνω έκκληση ενότητος, έκκληση συνέσεως, έκκληση διατηρήσεως της ειρήνης, κυρίως προς τους ευρωπαίους ηγέτες, πρός όλους όσους πιστεύουν στις αρχές και αξίες των ιδρυτών της ευρωπαϊκής πορείας και ενώσεως. Η πατρίδα μας πρόσφερε, πλήρωσε και μετανόησε. Καιρός είναι τώρα να προσφέρουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συλλογισθούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ιερώνυμος: «Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε»
«Δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις», είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία όπως έχει χρέος να στηρίξει το δοκιμαζόμενο άνθρωπο, έχει ωστόσο και υποχρέωση να κρατήσει ξεκάθαρες «τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας».
Οι μητροπολίτες που θα μεταβούν στην Κρήτη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είναι: Ηλείας κ. Γερμανός, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θασου κ. Προκόπιος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.