Κορωνοϊός: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς - Μάχη για να κρατηθεί όρθιο το Σύστημα Υγείας
Ανανεώθηκε:
Στη «μέγγενη» της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό του και ειδικότερα τα νοσοκομεία αναφοράς να δίνουν μια αρκετά δύσκολη μάχη, για να αντέξουν υπό το βάρος των χιλιάδων νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων που έχουν κατακλύσει της ΜΕΘ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως το βράδυ της Πέμπτης, το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας με Covid 19 ανέρχεται σε συνολικά 4.480, εκ των οποίων οι 606 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 597 είναι διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, «έσπασε» ακόμη ένα ψυχολογικό φράγμα, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον τους 2.000 κι ανέρχονται πλέον συνολικά σε 2.020.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αντικατοπτρίζεται, παράλληλα από δύο σημαντικά στοιχεία:
- 1ον ότι βρισκόμαστε πλέον μία «ανάσα» από τα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και
- 2ον ότι ο πλέον «μαύρος» μήνας σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα, βέβαια, είναι ο Νοέμβριος. Σε 26 ημέρες έχει καταγραφεί το 68% του συνόλου των θανάτων λόγω κορονοϊού στη χώρα. Για την ακρίβεια, από την 1η Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 1.375 θάνατοι, με το σύνολό τους να είναι 2.001.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η χώρα μας κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, ενώ και οι νεκροί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 2.018 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.
Τα 4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα 608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Δράμα - Αεροδιακομιδές στην Αθήνα
Από τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι και η Δράμα.
Τρεις ασθενείς από την πόλη μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης, με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο της Καβάλας και μέσα σε ειδικές κάψουλες, με αεροσκάφος C-130 στα νοσοκομεία της Αθήνας, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».
Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η κατάσταση στη Δράμα είναι τραγική, η μπάλα χάθηκε, για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, ενώ έχουν συμβεί εγκληματικές αμέλειες, αφού στις κλινικές έχουν αναμειχθεί ασθενείς που νοσούν με COVID-19, με άλλους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα».
Επίσης, τρεις νέοι σε ηλικία διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοιό από το νοσοκομείο της Δράμας, βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο της Καβάλας σε ΜΑΦ και αναμένουν το αεροπλάνο του Στρατού προκειμένου να αεροδιακομισθούν στην Αττική, και από εκεί σε διαθέσιμη ΜΕΘ.
Δυστυχώς στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας, καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για το lockdown
Με φόντο την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το lockdown στη χώρα.
Η απόφαση παράτασης των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίθηκε ως «επιβεβλημένη» καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να παραμένει υψηλό.
«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».
«Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο αποτελεί και πηγή ανησυχίας», υπογράμμισε. «Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους- είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Μυτιλήνη», διευκρίνισε.
«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι 2.018 μολύνσεις κατανέμονται ως εξής:
- 2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 408 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 562 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 115 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 113 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Τέλος, 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.