Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Δράμα: Νέοι διασωληνωμένοι μεταφέρονται με C-130 στην Αθήνα
Ανανεώθηκε:
Με φόντο την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, συνεχίζει να δείχνει τα... δόντια του, με μάλλον απρόβλεπτες συνέπειες.
Ειδικότερα, τρεις ασθενείς από τη Δράμα μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης, με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο της Καβάλας και μέσα σε ειδικές κάψουλες, με αεροσκάφος C-130 σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά.
Οι τρεις ασθενείς θα μεταφερθούν στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η κατάσταση στη Δράμα είναι τραγική, η μπάλα χάθηκε, για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, ενώ έχουν συμβεί εγκληματικές αμέλειες, αφού στις κλινικές έχουν αναμειχθεί ασθενείς που νοσούν με COVID-19, με άλλους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα».
Επίσης, τρεις νέοι σε ηλικία διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοιό από το νοσοκομείο της Δράμας, βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο της Καβάλας σε ΜΑΦ και αναμένουν το αεροπλάνο του Στρατού προκειμένου να αεροδιακομισθούν στην Αττική, και από εκεί σε διαθέσιμη ΜΕΘ.
Δυστυχώς στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας, καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Ανακοίνωση του νοσοκομείου Δράμας
Η ΕΡΤ μετέδωσε πως στο νοσοκομείο της Δράμας υπήρχε μεγάλη πίεση και προβλήματα με τη διάθεση οξυγόνου, το νοσοκομείο, ωστόσο, σε ανακοίνωσή του διαψεύδει την εν λόγω πληροφορία.
Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του:
«Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με την απαραίτητη παροχή οξυγόνου σε Κλινική COVID. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Νοσοκομείο μας έχουν την απαιτούμενη ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα. Η παρέμβαση στην οποία έχει ήδη προβεί το Νοσοκομείο και για την οποία χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, αφορά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου του υποσταθμού από 14-18m3/h σε 2*25m3/h στην Κλινική COVID 2, προκειμένου να υπάρχει ενίσχυση της υφιστάμενης παροχής».
Και συμπληρώνει:
«Για να επιτευχθεί το παραπάνω και με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια για τους ασθενείς της συγκεκριμένης Κλινικής, προμηθευόμαστε φιάλες οξυγόνου προκειμένου να παρασχεθεί οξυγόνο στους νοσηλευόμενους, για το χρονικό διάστημα της 1 ώρας που θα χρειαστεί για την αναβάθμιση του υποσταθμού».
Πίεση στις ΜΕΘ
Συνολικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Οι 170 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 81,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, οι κλίνες ΜΕΘ φτάνουν σε πληρότητα 99% σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ασφυκτική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται στις εισαγωγές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, «στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται. Τη Δευτέρα εισήχθησαν περισσότεροι ασθενείς από προηγούμενες ημέρες. ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Αδειάζει κρεβάτι και γεμίζει αμέσως».
Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι αντίστοιχη: Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε χθες το βράδυ, δεν φαίνεται να υπάρχει αισθητή κάμψη στις εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων έξι εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288, εκ των οποίων το 53,2% άνδρες.
Τα 4.849 (5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.291 (26%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.