ΕΛΛΑΔΑ

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Φωταγωγήθηκε η Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
ΙΝΤΙΜΕ

Με το σύνθημα «Όχι στη βία» και στο πορτοκαλί χρώμα που συμβολίζει τον αγώνα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών φωταγωγήθηκε απόψε η Βουλή.

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενισχύοντας τις δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτείας που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μετά από δεκαέξι χρόνια βίας, άγχους και απομόνωσης, η Νίκη μια γυναίκα από την Αλεξανδρούπολη, κατάφερε σήμερα να μοιραστεί τα οδυνηρά βιώματά της, δημόσια.

«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες: Δεν ειναι ντροπή να είσαι θύμα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βιας. Τα στερεότυπα της κοινωνίας δεν ευσταθούν στις δικαστικές αίθουσες ή στα αστυνομικά τμήματα. Να μην φοβούνται να μιλήσουν» είπε σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

«Σήμερα σας μιλώ από το δικό μου σπιτικό το οποίο είναι ασφαλές. Το διαχειρίζομαι μόνη μου. Ζω χωρίς βία πλέον και μεγαλώνω τα παιδιά μου» περιγράφει με τρεμάμενη φωνή αλλά και θάρρος και υπερηφάνεια. Πολλές γυναίκες, ειδικά το διάστημα των περιορισμών λόγω της πανδημίας, ήρθαν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν και είναι σε επιφυλακή και μάλιστα έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ του θύματος και του δράστη. Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες 38 εως 39 ετών, παντρεμένες και κατά μέσο όρο με δύο παιδιά. Οι τέσσερις στις δέκα κατέχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Είναι επίσης κάτοικοι των αστικών κέντρων. Οι οχτώ στους δέκα δράστες είναι άνδρες με ηλικία 45 ετών, μεσοσταθμικά.

Οι τέσσερις στους δέκα είναι πτυχιούχοι, εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και δεν έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών εν μέσω της πρώτης καραντίνας.

Την εντολή για την έρευνα έδωσε το υπουργείο Προτασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας. Σε ένα δείγμα 750 ατόμων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το 36% είχε υποστεί βία το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή περισσότερες από τρεις στις δέκα γυναίκες, μεσαίων και ανώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων.