ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

INTIME

Στο ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα εμβόλια απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης,  επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,  στην online ημερίδα του CNN Greece με τίτλο «Βιώσιμο σύστημα και ψηφιακός μετασχηματισμός με οδηγό της εξέλιξη της πανδημίας».

«Θα πρέπει να δούμε λίγο τι είναι η έρευνα γύρω από την ασφάλεια των εμβολίων» είπε ο καθηγητής και εξήγησε: «Υπάρχουν δύο επίπεδα ασφάλειας. Τα πρώτα είναι τα αποτελέσματα από τον άμεσο εμβολιασμό, δηλαδή αυτά που θα συμβούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό και μετά είναι τα αποτελέσματα που βλέπουμε σε βάθος χρόνου. Στα εμβόλια δεν έχουμε δει μακροχρόνιες συνέπειες, σε κανένα από αυτά, ωστόσο κανένα εμβόλιο δεν έχει τέτοιο προφίλ ασφάλειας, δηλαδή δεν υπάρχει τέτοια έρευνα που να λέει τι θα γίνει μετά. Το εμβόλιο της γρίπης, για παράδειγμα, μετά από 10 χρόνια αν θα έχει ασφάλεια. Αυτά είναι τα λεγόμενα post marketing που γίνονται έτσι κι αλλιώς μετά τη φάση τρία σε όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια».

Στο ερώτημα γιατί το εμβόλιο του κορωνοϊού ολοκληρώθηκε συντομότερα, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε

«Όλα τα εμβόλια δείχνουν ότι υπάρχει ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες του ιού στις οποίες εκτίθενται οι άνθρωποι και έχουν επιλογή για τα εμβόλια, είναι η ίδια πρωτεΐνη, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Οπότε καταλήγουμε στο γεγονός ότι έχουμε τέσσερις μελέτες οι οποίες δείχνουν και ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Όταν έχουμε λοιπόν, τόσες μελέτες, που έχουν φτάσει σε αυτό σημείο καταλαβαίνουμε ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός».

Γιατί είναι πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο λόγος που αυτή τη φορά μας παίρνει περισσότερο χρόνο να «επιπεδώσουμε την καμπύλη» μετάδοσης του κορωνοϊού σε σχέση με το πρώτο κύμα είναι γιατί βρισκόμαστε στη φάση του χειμώνα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στην πρώτη φάση του κύματος ανέβαιναν ενώ σε αυτές κατεβαίνουν. Είμασταν στη φάση που περνούσαμε από τους κλειστούς στους ανοιχτούς χώρους, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος».

Ο δεύτερος, κατά τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι το κυρίως πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η Αττική «κράτησε» και όχι μόνο η Αττική αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας κράτησε την επιδημία υπό έλεγχο, με μικρής έντασης δεύτερο κύμα, ενώ από τη Θεσσαλία και πάνω έχουμε ένα υψηλής έντασης δεύτερο κύμα.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε ένα μεγάλο γεγονός υπερμετάδοσης στα μέσα Οκτωβρίου, το οποίο είχε μεγάλη επιτάχυνση, φτάνοντας στα σημεία που βλέπαμε τον Φεβρουάριο».

Αυτό έχει σαν συνέπεια η απόσβεση του κύματος να είναι πιο βραδεία και το γεγονός ότι είναι και χειμώνας επιβραδύνει επιπλέον την επάνοδο. «Το ότι βλέπουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχει πέσει η τιμή του RT, απλά είχαμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων από 10 μέχρι 25 Οκτωβρίου» κατέληξε.

H online εκπομπή του CNN Greece με τίτλο «Βιώσιμο σύστημα και ψηφιακός μετασχηματισμός με οδηγό της εξέλιξη της πανδημίας» για την Υγεία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ με τη σύμπραξη της INTERAMERICAN, της Philips και με την υποστήριξη της Deloitte Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης