Εξαδάκτυλος: 170 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ
Ανανεώθηκε:
Την ανάκληση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο οκτώ ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, ζητά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνοντας ότι «οι ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι 170».
Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι στην Αθήνα είναι 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι 20 ιδιώτες γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του επισημαίνει ότι οι γιατροί της Αθήνας έχουν αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουν και τονίζει ότι ήρθε η ώρα ο ιατρικός κόσμος να ενώσει τις δυνάμεις του και να δώσει τη μεγάλη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη μεσημεριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μόλις οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ.
Όπως σημείωσε «η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη» και πρόσθεσε:
«Καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο πολύτιμο έργο των συναδέλφων τους».
Αναφερόμενος στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230 ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200 ΜΕΘ. Και από τις 490 απλές κλίνες κορωνοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500».
«Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορωνοϊό και τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων σε άλλες κλινικές.