ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και γιατρών για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ως ένα από τα τελευταία «όπλα» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε: «Η επίταξη προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αποτελεί ένα από τα τελευταία όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και προβήκαμε σε αυτήν την κίνηση για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, καθώς οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες. Υπήρξε ανάγκη για περισσότερες κλίνες.»

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι συζητήσεις για την διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται και υλοποιούνται για κλίνες μη Covid.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι υπήρξε μια διάσταση απόψεων και προχώρησε η επίταξη καθώς χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης γιατρών, είπε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ΕΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες που υπάρχει ανάγκη και «εφόσον χρειαστεί, ο νόμος μας δίνει το εργαλείο, θα προχωρήσουμε και σε επίταξη γιατρών».

Ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήρισε, δε, επιτυχημένη την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι κλίνες που έχουν αντικαταστήσει τις αντίστοιχες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, είναι απόλυτα ασφαλείς, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση του CNN Greece. Οι κλίνες αυτές, δεν είναι αυτοσχέδιες, ούτε έχουν γίνει με ιδιοκατασκευή, αντίθετα, είναι χώροι ανάνηψης, χειρουργικές αίθουσες, οι οποίες διαθέτουν τεχνητή υποστήριξη αναπνοής, απάντησε ο υφυπουργός, στην σχετική ερώτηση «κατά πόσο είναι ασφαλείς οι ασθενείς, που νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες αίθουσες ΜΕΘ, καθώς οι κλίνες στις Μονάδες αυτές σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα είναι όλες κατειλημμένες»;

Πρόκειται για μία τακτική, η οποία είναι συνήθης σε όλο τον κόσμο, εφόσον εξαντληθούν οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ένα υγειονομικό σύστημα, πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Όπως είπε, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%). Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης