Κορωνοϊός - Πρόεδρος ΙΣΘ στο CNN Greece: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, να μην εφησυχάζουμε
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, χαρακτήρισε την Πέμπτη «οριακή» την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ιδίως στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στο CNN Greece, τόνισε ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κάποια πρώτα θετικά σημάδια ως προς την ανάσχεση της διασποράς των μολύνσεων, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός.
Ο Νίκος Νίτσας περιέγραψε την έντονη ανησυχία που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, λόγω της εκθετικής αύξησης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε κρούσματα και διασωληνωμένους.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, είναι δύσκολη και καθημερινά, όσο τα κρούσματα δεν μειώνονται, γίνεται δυσκολότερη, γιατί προστίθεται και η κόπωση του προσωπικού», είπε.
Το μεγάλο στοίχημα για τα νοσοκομεία
Κληθείς να σχολιάσει ειδικότερα την εκθετική αύξηση που παρατηρείται σε θανάτους, διασωληνωμένους στις ΜΕΘ αλλά και σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα, ο κ. Νίτσας απάντησε:
«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι άλλο: Να έχουμε μία ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Δηλαδή, περιμένουμε αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι είμαστε σε καλό σημείο, καθώς βλέπουμε μία πρώτη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Το γεγονός ότι ανακοινώθηκε χτες ένα πολύ υψηλό νούμερο κρουσμάτων και διασωληνωμένων, αυτό δεν πρέπει να το δούμε μεμονωμένα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσουμε στην προοπτική μίας εβδομάδας.
Το θέμα των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει, αλλά ούτε και πρέπει να αισιοδοξούμε. Όλα αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κρίνονται με βάση το μέσο όρο, διότι μόνον έτσι μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα».
Σημαντικός δείκτης τα λύματα
Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν βλέπει μια επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΙΣΘ σημείωσε ότι ένας πολύ σημαντικός δείκτης είναι - μεταξύ άλλων - και τα λύματα.
«Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αλλά ούτε και μπορούμε να πούμε ότι έχει καλυτερεύσει. Πρέπει, όμως, αυτή η κατάσταση να σταθεροποιηθεί. Κι ένας σημαντικός δείκτης ως προς αυτό είναι η κατάσταση των λυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης δείχνουν ότι ανακόπηκε εκείνος ο εκθετικός ρυθμός αύξησης που βλέπαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Νίτσας.
Πρόσθεσε δε: «Νομίζω ότι τόσο αυτή η εβδομάδα όσο και η αμέσως επόμενη θα είναι κρίσιμες, καθώς θα δείξουν προς τα πού πάει η όλη κατάσταση».
Ανησυχία για την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων
Όπως υπογράμμισε, εξάλλου ο πρόεδρος του ΙΣΘ, εκείνο που ανησυχεί αυτή τη στιγμή τους επιστήμονες είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας, όχι μόνο των νοσηλευομένων, αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
«Υπάρχουν πλέον νέοι άνθρωποι διασωληνωμένοι. Δεν είναι πλέον οι 75άρηδες και οι 80άρηδες, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, τηρώντας τα μέτρα έχουν μείνει στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν με ιδιαίτερη σχολαστικότητα τα μέτρα αυτοπεριορισμού και αυτοπροστασίας έναντι του κορωνοϊού.
«Ίσως έχει δοθεί μία λάθος εικόνα και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί: Ο κορωνοϊός πλήττει όλες τις ηλικίες και δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι μπορούν να κινδυνέψουν. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να κάνουμε ένα προσωπικό lockdown για τις επόμενες 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, να βρισκόμαστε μόνο με το στενό μας οικογενειακό κύκλο, δηλαδή τους συγγενείς μας α’ βαθμού και από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Έχει αποδειχθεί πως όταν μειωθεί η επαφή μεταξύ των ανθρώπων, τελικά μειώνονται και τα κρούσματα. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν μας ψεκάζουν από τον ουρανό με κορωνοϊό», τόνισε ο Νίκος Νίτσας.
«Γιατροί και νοσηλευτές χρειάζονται έμπρακτη επιβράβευση και όχι ένα απλό χειροκρότημα»
Ο ίδιος αναφέρθηκε, εξάλλου, στα όσα βιώνει εδώ και τρεις εβδομάδες το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
«Όλοι μας, γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο “κόκκινο”. Έχουμε ήδη πολλούς συναδέλφους που έχουν νοσήσει σοβαρά. Έχουμε ανθρώπους που πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς και αυτό που περιμένουμε από την πολιτεία είναι πλέον μία έμπρακτη επιβράβευση και όχι ένα απλό χειροκρότημα», δήλωσε με έμφαση ο κ. Νίτσας.
Και πρόσθεσε: «Η πρόσφατη εξαίρεση των ελευθέρων επαγγελματιών και δη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών από την έκτακτη ενίσχυση που επρόκειτο να δοθεί από ειδικό λογαριασμό δημιουργεί μια απογοήτευση στον ιατρικό κλάδο».
Θεσσαλονίκη: Σε χειρουργικούς θαλάμους αντί των ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι «ασφυκτικά» γεμάτες με τους γιατρούς να αναγκάζονται να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό σε χειρουργικούς θαλάμους μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική Covid, σύμφωνα με το Mega.
Με τη δημιουργία νέων χώρων για τους βαρέως πάσχοντες από τον κορωνοϊό και με μετακινήσεις μέσα στο νοσοκομείο ασθενών που είναι πλέον αρνητικοί στον ιό προσπαθούν να βγάλουν από το πρωί την εφημερία οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτό που τους προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι η νεαρή ηλικία των νοσούντων από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 211. Από αυτές οι 199 είναι κατειλημμένες με την πληρότητα να αγγίζει το 94%.
Νοσηλευτές και γιατροί ενισχύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Περισσότερες από 20 ειδικευμένες νοσηλεύτριες πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ, που δέχονται τεράστια πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης νοσηλευομένων.
Ήδη δέκα νοσηλεύτριες έφυγαν από το Ηράκλειο και το πρωί της Τετάρτης θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.
Είναι η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα.
Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». Αλλά και στο ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από 6 νοσηλεύτριες από το Άργος και έναν νοσηλευτή από τα Ιωάννινα.