ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Πρωτόγνωρη η κατάσταση στο ΕΣΥ – Έτσι θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες

ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την πρωτόγνωρη, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιγράφει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «δεν έχει ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη διότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο τα τελευταία 100 χρόνια», και κάνει επίσης λόγο για συμπίεση των καθημερινών δραστηριοτήτων εξαιτίας της μαζικής συρροής ανθρώπων καθημερινά στα ιατρεία όλων των νοσοκομείων.

Η διαδικασία αυτή, όπως μας λέει, είναι διαρκής, σημειώνοντας πως όσες κλίνες και αν προστίθενται, αυτές πληρούνται αμέσως.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι οι καθημερινές δραστηριότητες συμπιέζονται έτσι ώστε να δημιουργείται η δυνατότητα νοσηλείας και σε απλές κλίνες και σε κλίνες εντατικής των ανθρώπων που πάσχουν από Covid οι οποίοι συρρέουν καθημερινά σε ασυνήθιστα μεγάλους και υπερβολικά μεγάλους αριθμούς στα εξωτερικά ιατρεία όλων των νοσοκομείων, ιδιαίτερα δε της Βορείου Ελλάδας. Εκείνο που συμβαίνει επίσης είναι ότι ασθενείς από το κρατικό σύστημα μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες θεραπείες που δεν αφορούν Covid για να δημιουργείται χώρος και επίσης πολλές φορές απλές κλίνες νοσηλείας μετατρέπονται σε κλίνες εντατικής θεραπείας με την προσθήκη αναπνευστήρα και συσκευών καταγραφής των ενδοτικών λειτουργιών του ανθρώπου. Και αυτό είναι μια διαρκής διαδικασία, δηλαδή καθημερινά καινούριες κλίνες εφοδιάζονται με αναπνευστήρα, καθημερινά καινούριες κλίνες διατίθενται για τη νόσο Covid και καθημερινά πληρούνται», εξηγεί ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «το ισοζύγιο μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων είναι σταθερά υπέρ των εισιτηρίων. Δηλαδή πάντοτε τα εισιτήρια είναι πολύ περισσότερα από τα εξιτήρια».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προειδοποιεί ότι κάποια στιγμή οι κλίνες θα εξαντληθούν και τονίζει την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων από όλους.

«Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι σε κάποια χρονική στιγμή, οι κλίνες οι διαθέσιμες ανά τη χώρα και οπουδήποτε νοσοκομειακές κλίνες είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες κάποια ώρα θα εξαντληθούν. Και γι’αυτό και υπάρχει ανάγκη με τα περιοριστικά μέτρα να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σε ό,τι αφορά την απόδοση των μέτρων προκειμένου να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν δίνει κάποιο χρονικό προσδιορισμό και φέρνει ως παράδειγμα την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου παρά τη λήψη μέτρων, η κατάσταση δεν σταθεροποιήθηκε, απλά μειώθηκε ο ρυθμός επιτάχυνσης.

«Συνήθως λέμε ότι τα περιοριστικά μέτρα τα βλέπουμε να αρχίζουν να αποδίδουν μετά από δύο βδομάδες περίπου. Στην πραγματικότητα είδαμε ότι αυτό στη Θεσσαλονίκη δεν το είδαμε. Το είδαμε μόνο ως μείωση του ρυθμού της επιτάχυνσης. Δεν το είδαμε ως σταθεροποίηση. Και γι’αυτό και υπήρξαν αυξημένα μέτρα από προχθές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε απόδοση. Τον χρονικό προσδιορισμό, όμως, εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να επιχειρήσω, δεν θα ήθελα να πω ότι θα δούμε σε πέντε ή σε δέκα μέρες. Ας περιμένουμε να το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει ότι είναι πολύ πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown από 1η Δεκεμβρίου, αφού όπως λέει δεν μπορούν να εκτιμηθούν αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν αρχίσει ακόμα να βλέπουν.

«Στην ερώτηση αυτή θα μπορούσε να απαντήσει κανείς σε μεταγενέστερο χρόνο».

Για την κατάσταση στην Αθήνα, αναφέρει πως είναι μεν καλύτερη από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο εκφράζει ανησυχία μην υπάρξει απότομη ανάκαμψη της καμπύλης προς τα πάνω, όπως στη συμπρωτεύουσα:

«Στην Αθήνα δεν έχουμε δει κάμψη του αριθμού, το γεγονός ότι η Αθήνα είναι τετραπλάσια από τη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σαφώς μικρότερο, αλλά το πρόβλημα της Αθήνα δεν είναι μικρό. Διότι πρώτον φοβόμαστε μην τυχόν και κάποια στιγμή η καμπύλη ανακάμψει προς τα πάνω απότομα όπως της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι τη στιγμή που αρχίσαμε να ανεβαίνουμε. Και δεύτερον η Αθήνα δέχεται την πίεση και από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι οποίες διαθέτουν λιγότερες υγειονομικές μονάδες και εκείνο το οποίο κάνουν είναι ότι ασθενείς οι οποίοι μεταφέρονται προς το κέντρο. Άρα αυτή τη στιγμή μπορεί η φωτιά να καίει πάρα πολύ έντονα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άλλο περιβάλλον. Στον ίδιο χώρο της πυρκαγιάς είναι όλη η Ελλάδα. Αντίστοιχα με τη Θεσσαλονίκη ισχύει και για τη Λάρισα».

Για το λεγόμενο «σύστημα ακορντεόν» του ανοίγματος και κλεισίματος της χώρας ανάλογα με την κατάσταση, στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι πιθανότατα αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες, μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

«Αυτό είναι μία μέθοδος, προϋποθέτει βέβαια την αυστηρότατη τήρηση μέτρων και την έγκαιρη απολύτως λήψη των μέτρων. Αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία μας με ακρίβεια στρατιωτικού σχηματισμού, δηλαδή όταν θα λέγεται ότι κάνουμε κάτι, την άλλη μέρα το κάνουμε, δεν το συζητάμε ένα χρονικό διάστημα να ακούσουμε όλες τις γνώμες και να αποφασίσουμε, διότι αλλιώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα που έχει διαδοχικούς περιορισμούς και άρση των περιορισμών», λέει και συνεχίζει:

«Κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Και ίσως θα ήταν σκόπιμο αυτό να είναι προγραμματισμένο έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι τα χρονικά τους περιθώρια. Αυτό θα βοηθούσε την οικονομία. Αλλά είναι μία συζήτηση η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμα για να είμαι ειλικρινής».

Ο κ. Εξαδάκτυλος τονίζει τέλος, ότι «ακόμα και τώρα πρέπει κατεπειγόντως να αναδιαταχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, αυτό δεν έχει κανένα άλλο περιθώριο, έχουν εξαντληθεί προ πολλού τα περιθώρια καθυστερήσεων για αυτό το θέμα γιατί είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να ζούμε σε μια σχετική κανονικότητα τους επόμενους μήνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης