Βατόπουλος στο CNN Greece: Πότε μπορεί να γίνει άρση του lockdown
Ανανεώθηκε:
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται αυτή η εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, από την οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα δοθεί παράταση στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από την κυβέρνηση. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα είμαστε έτοιμοι για άρση του lockdown από 1η Δεκεμβρίου, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε:
«Αυτό θα το ξέρουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδος αν δηλαδή αρχίσει να ελαττώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Υπενθυμίζω ότι ο χρόνος επωάσεως είναι μέχρι 15 μέρες, κατά μέσο όρο μια βδομάδα περίπου συνεπώς από τότε που λήφθηκαν τα μέτρα. Τουλάχιστον μια βδομάδα από τότε που λήφθηκαν τα μέτρα περιμένει κανείς να βλέπει μια ελάττωση στα κρούσματα».
Σε ό,τι αφορά τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, είπε ότι ελάττωση αναμένεται αργότερα και συγκεκριμένα μετά από μια βδομάδα.
«Ελάττωση στους θανάτους και τις διασωληνώσεις θα δει αρκετά αργότερα γιατί και αυτά έρχονται αρκετά αργότερα μέσα στη λοίμωξη. Συνεπώς θα δούμε αν έχουμε ελάττωση των κρουσμάτων και σε τι ρυθμό θα έχουμε ελάττωση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα για να αποφασιστεί αν θα δοθεί παράταση στο απαγορευτικό ή όχι στο τέλος της άλλης εβδομάδας που είναι και η προθεσμία».
Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι λογικά θα πρέπει να δούμε μείωση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει κάποια άρση του lockdown μόνο με αυτή, αφού θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχα ελάττωση στον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων.
«Όλα αυτά πάνε μαζί, πρέπει και να αποσυμφορίζονται οι μονάδες και τα κρούσματα να ελαττώνονται και οι θάνατοι να ελαττώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μερικής άρσης του lockdown. «Θα θέλαμε να δούμε μείωση πρώτα στη Θεσσαλονίκη γιατί εκεί ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Θα μπορούσε να γίνει και μερική άρση του lockdown, εξαρτάται πως θα πάνε τα πράγματα ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα του νοσήματος τις επόμενες μέρες».
Για τις αντοχές του συστήματος Υγείας και την αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε σχετικά:
«Έχουμε ραγδαία αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων γιατί έρχεται στον χρόνο μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή η αύξηση μπορεί να εξακολουθήσει για μερικές μέρες μέχρι να αρχίσει να ελαττώνεται. Συνεπώς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η προετοιμασία του συστήματος Υγείας. Γνωρίζω ότι το υπουργείο κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι λίγο οριακά τα πράγματα εκεί», ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σημείωσε πως «Όλοι πρέπει να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σαφές».
Για το λεγόμενο «σύστημα ακορντεόν» του ανοίγματος και κλεισίματος της χώρας ανάλογα με την κατάσταση, στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σημείωσε πως «ο τρόπος που κινείται η επιδημία και οι προβλέψεις που κατά καιρούς γίνονται δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μετεωρολογικό δελτίο, δηλαδή όπως αντιμετωπίζουν την πρόβλεψη για μια καταιγίδα. Διότι η επιδημία εξαρτάται πάρα πολύ από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Όσο πιο πολύ ο πληθυσμός ενσωματώσει τον νέο τρόπο ζωής που έχει επιβληθεί από την πανδημία, δηλαδή η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών, οι μάσκες κτλ τόσο ευελπιστούμε ότι τα κρούσματα θα ελαττωθούν και η επιδημία θα τεθεί σε έλεγχο».
Κλείνοντας, ο κ. Βατόπουλος υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης των μέτρων από όλους:
«Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, και να υιοθετήσει τα μέτρα όχι επειδή κινδυνεύει από πρόστιμο, αλλά για να προστατεύσει τον εαυτό του. Είναι ένα σοβαρό νόσημα που όσο πιο γρήγορα όλοι συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση όσο πιο γρήγορα θα βγούμε και από αυτή την περιπέτεια. Αυτό είναι το μήνυμα».