ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση εκκένωσης του Πολυτεχνείου από την ΕΛ.ΑΣ.

CNN Greece

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Πολυτεχνείο για την απομάκρυνση δεκάδων ατόμων.

Ειδικότερα, στον χώρο έχουν εισέλθει από την Παρασκευή περίπου 40 άτομα.

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε προσαγωγές τριών ατόμων έξω από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να πήγαιναν τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται μέσα για τις συνελεύσεις.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την 17 Νοέμβρη, ημέρα που φέτος θα εορταστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση να μην γίνουν συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας υγείας έχει φέρει την ΕΛ.ΑΣ. μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές και ήδη αριστεριστές και αναρχικές οργανώσεις κάνουν καλέσματα σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση.

Ήδη από χθες το βράδυ βρίσκονται μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου στη Πατησίων περίπου 40 άτομα, που υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν κάνοντας συνελεύσεις.

Επίσης, διανεμήθηκαν φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο για συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο (βλ. φωτογραφίες).

Ωστόσο, το σχέδιο προέβλεπε να κλείσει από χθες το βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα και να παραδοθεί για φύλαξη στην αστυνομία.

Ισχυρές, πάντως, αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ βρίσκονται περιμετρικά του Πολυτεχνείου ενώ σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να δώσει τις τελικές εντολές, ώστε οι επόμενες κινήσεις των Αρχών να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα.

Ήδη, χθες, στη γενική αστυνομική διεύθυνση έγινε ευρεία σύσκεψη των προϊστάμενων νευραλγικών υπηρεσιών και δημιουργήθηκε ένας πρώτος επιχειρησιακός «χάρτης» που προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 5.000 αστυνομικών στην Αττική ενώ έγινε σαφές ότι δεν πρέπει να επιτραπεί συγκέντρωση ατόμων σε κανένα σημείο.

Επίσης, καθορίστηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούν απρόσκοπτα ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων να καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο –υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάντως δυνάμεις θα αναπτυχθούν κανονικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ περιπολίες θα υπάρχουν στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.

Το πιθανότερο, επίσης, είναι να βγει και διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύονται συναθροίσεις και πορείες για την συγκεκριμένη ημέρα.

Εν το μεταξύ, από αύριο όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι σε επιτήρηση από την αστυνομία και κυρίως η ΑΣΟΕΕ -μετά, μάλιστα, και τα τελευταία γεγονότα με τον πρύτανη, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων και έντασης.

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο και πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, ενώ η αστυνομία θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τον νόμο.

«Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο», αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνεχίζει:

«Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα».

Σε ό,τι αφορά το Πολυτεχνείο, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει πορεία, εξήγησε ότι «είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών».

«Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω.Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου» και πρόσθεσε ότι

«Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές. Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε ότι η αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού και απηύθυνε έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες.

«Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό. Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης