ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για το κάλεσμα της ΕΝΙΘ σε κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο

Εισαγγελική παρέμβαση για το κάλεσμα της ΕΝΙΘ σε κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα επιτραπούν φέτος οι εκδηλώσεις για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Κατερίνα Καραγιαννακίδου, παρήγγειλε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν δηλώσεις της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα, σε τηλεοπτική εκπομπή. Στο πλαίσιο της έρευνας θα συγκεντρωθεί το υλικό από τις επίμαχες δηλώσεις, ενώ θα κληθεί και η πρόεδρος της ΕΝΙΘ να δώσει εξηγήσεις.

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη ότι φέτος δεν γίνουν πορείες για το Πολυτεχνείο.

Σημειώνεται ότι η κ. Κατσίμπα, μιλώντας στο Radio North, υπερασπίστηκε το κάλεσμα της ΕΝΙΘ για την πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ αναφερόμενη στις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, είπε πως «Η Ένωσή μας είναι μέλος της Ομοσπονδίας που έβγαλε αυτή την απόφαση. Κάθε σύλλογος εργαζομένων, κάθε σωματείο που θα κατέβει σε αυτή την πορεία θα επιλέξει και τους τρόπους προστασίας των μελών του, θα δώσει οδηγίες στα μέλη του. Δεν θα είμαστε χύμα στο κύμα».

«Απαγορεύεται βάσει του lockdown αλλά μερικές απαγορεύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν. Είναι πολύ βασικό να μπορείς να μιλήσεις και να πεις αυτά που ζητάς. Το να μου κλείσεις το στόμα είναι πιο αναποτελεσματικό από το να φορέσω τη μάσκα μου και να κάθομαι στα 4 μέτρα από τον άλλον. Εμείς βλέπουμε ότι η υπερμετάδοση γίνεται σε άλλους χώρους από εκεί που διενεργούνται οι έλεγχοι. Για να προστατεύσουμε τον κόσμο θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τον υπερασπιστούμε. Εάν δεν έκαναν κινητοποίηση οι εργαζόμενοι δεν θα κάναμε και εμείς, από τη στιγμή που κάνουν, θα είμαστε εκεί», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την κρίση (στρες για απολύσεις, μειώσεις) αυξάνουν τη νοσηρότητα σε κάθε ιό.

Μάλιστα ανέφερε πως και την Πρωτομαγιά είχε απαγορευτεί η πορεία ωστόσο «ήμασταν μια αντιπροσωπεία τηρούσαμε τα μέτρα και τις αποστάσεις και πήγαμε σπίτια μας και δεν πάθαμε τίποτα. Αντίθετα έπαθε ο κόσμος γιατί αυτά που ζητούσαμε δεν εφαρμόστηκαν. Η πορεία της Πρωτομαγιάς έγινε με τέτοιον τρόπο που δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα».

Σχετικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κατσίμπα τόνισε: «Η αισιοδοξία μας για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεγάλη γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, όπως ακούσατε και από τον υπουργό Υγείας. Τα κρούσματα φτάνουν το 32% και δεν γίνεται η απαραίτητη ιχνηλάτηση και απομόνωση εκεί που υπάρχει υπερμετάδοση».