ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πόσο θα διαρκέσει το lockdown και πώς θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Με τα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα να παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά, το βασικό ερώτημα που τίθεται από όλους είναι εάν το lockdown θα διαρκέσει όντως τρεις εβδομάδες ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση της πανδημίας και την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Όπως ήταν αναμενόμενο το ερώτημα τέθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση τόνισε ότι το δεύτερο lockdown ήταν επιβεβλημένο λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως των πιο σκληρών δεικτών δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Όλοι έχουμε καταλάβει ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί να έχουμε ξανά νέα μέτρα λίγες εβδομάδες αργότερα».

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «φαίνεται ότι από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και απ' όλους μαζί εξαρτάται πως θα ζήσουμε φέτος τις γιορτές, αλλά και το 2021».

Δεν δίστασε, δε, να δώσει και πιο άμεση απάντηση: Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν απ' όλους αναμένεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μείωση των νέων κρουσμάτων, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών.

«Αντίθετα δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, αφού η διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Και δυστυχώς αναμένουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες μέρες».

Τι ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς

Απευθυνόμενη σε όσους έφυγαν από την Αττική για την επαρχία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε επαρχιακές πόλεις. Θύμισε ότι η χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους είναι επιβεβλημένη.

Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί ειδικούς και κυβέρνηση είναι η πλημμελής τήρηση των μέτρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον περιορισμό μετακίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι εστάλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο γραπτά μηνύματα εξόδου για ατομική άθληση και βόλτα με κατοικίδιο μόνο χθες μετά τις 9 το βράδυ. Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα είναι σκληροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αντίστοιχη ήταν η εικόνα και προχθές Σάββατο όταν επίσης είχαν αποσταλεί τις βραδινές ώρες περίπου 1 εκατομμύριο SMS στο 13033 με την ένδειξη 6 που αφορά βόλτα με κατοικίδιο και σωματική άθληση.

Η τήρηση των μέτρων θα οδηγήσει στην έξοδο από το lockdown

«Καλούμε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθούν τις οδηγίες για να βγούμε πιο γρήγορα από το lockdown», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση, προσθέτοντας πως εάν οι πολίτες ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα.

Την ανάγκη για «περιορισμό των μετακινήσεων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους και τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ' εξαίρεση και μόνο».

«Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας απομακρύνει από την επίτευξη του κοινού μας στόχου και μας υποχρεώνει, μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση».

Η μέθοδος «ακορντεόν»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός συνεχιζόμενου μοτίβου με 21 ημέρες καραντίνα - 14 ημέρες χαλάρωσης διαδοχικά και ξανά «κλείσιμο» εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την μέθοδο «ακορντεόν» στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απάντησε: «Φαίνεται πολύ συγκεκριμένο πλάνο έτσι όπως το αναφέρατε με 21 και 14 ημέρες. Κανείς δεν μπορεί να πει σ’ αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση, που είναι, επαναλαμβάνω, παγκόσμια και πρωτοφανής. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών -εφαρμόζοντας τώρα ένα δεύτερο lockdown- ώστε να φέρουμε τα κρούσματα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας σε αποδεκτό επίπεδο.

»Θα απελευθερωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να επανέλθουμε σε μία μορφή κανονικότητας όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους καταναλωτές. [...] Στο σύντομο χρονικό διάστημα των επόμενων εβδομάδων, ας τηρήσουμε τα μέτρα, προκειμένου να βγούμε από αυτό το lockdown. Αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχει εξάρτηση από τις ΜΕΘ;

Το πόσο θα διαρκέσει το lockdown θα εξαρτηθεί από την πορεία τόσο του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να φτάσουν τα κρούσματα σε έναν τριψήφιο αριθμό για να ανοίξει η αγορά, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία ποιοτική ανάλυση όλων αυτών των κρουσμάτων, σε ποιες περιοχές είναι, ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα, τι προκύπτει από την ιχνηλάτηση, τι μετακινήσεις έχουν, τι cluster μπορούν να δημιουργήσουν ή όχι, αν τα cluster τους είναι στεγανοποιημένα.

«Το καλύτερο θα ήταν να μην μιλάμε για νούμερα, να μιλάμε για μια κατάσταση ύφεσης, που η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσο το εθνικό σύστημα υγείας πιέζεται ή όχι, αν η μείωση σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εκλαμβάνεται ως μία μείωση που θα βοηθήσει το εθνικό σύστημα να μην πιέζεται σε επίπεδο διασωληνωμένων και ΜΕΘ αλλά και των συνανθρώπων μας που φεύγουν από αυτόν τον ιό» σημείωσε.

Σταδιακά το άνοιγμα

Σταδιακά θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το δεύτερο lockdown.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, όπως συνέβη και την προηγηθούμε η φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια η εστίαση.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να ανοίξει στο σύνολο της η αγορά, φυσικά με μέτρα προστασίας, ώστε κινηθεί το χρήμα και να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι απώλειες λόγω του νέου lockdown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης