ΕΛΛΑΔΑ

Η ανοσοθεραπεία, «όπλο» κατά του καρκίνου και των οικονομικών της υγείας

Η ανοσοθεραπεία, «όπλο» κατά του καρκίνου και των οικονομικών της υγείας
AP Photo/Nariman El-Mofty

Κομβική για τη νέα καινοτόμα προσέγγιση που απαιτείται για τη βιώσιμη λειτουργία του ΕΣΥ και τη διασφάλιση της υγείας της κοινότητας είναι η προώθηση της ανοσοθεραπείας.

Ήδη η ανοσοθεραπεία, εκτιμάται διεθνώς ότι έχει αποδειχθεί ως το πλέον καινοτόμο και δυνατό «όπλο» στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου και δη του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος στη χώρα μας αποτελεί την τρίτη σε σειρά αιτία θανάτου, μετά τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά.

Ουσιαστικά η ανοσοογκολογία αποτελεί το νέο πρότυπο φροντίδας (standard of care) για πολλές μορφές καρκίνου, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής πολλών εκ των ογκολογικών ασθενών, μετατρέποντας τον καρκίνο, σταδιακά, από οξεία σε χρόνια πάθηση.

Άλλωστε όπως αναφέρουν επιστήμονες και οικονομολόγοι της Υγείας, η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικά λύσεις, που αποτελεί καθήκον και υποχρέωση κάθε κράτους, απαντά με τον πιο σύγχρονο τρόπο στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και την αποτροπή μεγάλου κόστους για την οικονομία. Φτάνει βέβαια η πρόσβαση αυτή, να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις καθώς στις περιπτώσεις καρκινοπαθειών ο χρόνος μετρά στο πολλαπλάσιο και κάθε λεπτό, έχει την δική του βαρύτητα.

Σημειώνεται ότι η ανοσοθεραπεία, είναι η καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση, που βασίζεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να καταπολεμήσει και ιδανικά να καταστρέψει το καρκινικό κύτταρο.

Με άλλα λόγια δεν προσβάλλει άμεσα το καρκινικό κύτταρο, αλλά αποκαθιστά την αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση έναντι του όγκου, παρέχοντας διαρκή ανταπόκριση και μακροχρόνια επιβίωση στους ασθενείς.

Συγκριτικά μάλιστα με τη χημειοθεραπεία, έχει αρχίσει ήδη να επιδεικνύει υψηλότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ανταποκρίσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν εκτενή προγράμματα κλινικών μελετών από τη φαρμακευτική βιομηχανία για μια πληθώρα ενδείξεων στις οποίες η ανοσοθεραπεία ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Δρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανοσο-ογκολογική θεραπεία/ φάρμακο λαμβάνει εγκρίσεις διαφορετικών ενδείξεων για τις μορφές καρκίνου που εμφανίζει κλινική αποτελεσματικότητα, δηλαδή το ίδιο φάρμακο χρησιμοποιείται για πληθώρα διαφορετικών ενδείξεων καρκινικών όγκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν αναμονή βρίσκονται τρία σκευάσματα ανοσοθεραπείας γνωστών φαρμακευτικών εταιρειών με πολλαπλές ενδείξεις που μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες.

Μάλιστα σε συνέχεια της πρότασης διαλόγου ενός Οδικού Χάρτη για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 από το Pharma Innovation Forum (PIF), το φορέα που εκπροσωπεί τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες με έμφαση στην έρευνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πρότασης τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες αποτελεί κεντρικό στόχο των προτάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic: «Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι καινοτόμες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας είναι έτοιμες και αποφασισμένες να προσφέρουν λύσεις για όλους».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόνοια για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, θα επιτρέψει την ομαλή πρόσβαση όλων των ασθενών σε νοσοκομειακές θεραπείες που έχουν ανάγκη και θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δαπάνης για το κράτος, με στόχο τη διατήρηση της βιωσιμότητας του εθνικού συστήματος υγείας.

Παράλληλα με την υλοποίηση των προτάσεων, με μια αύξηση της κρατικής συνεισφοράς κατά 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, μπορεί να αποτραπεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος και να διασφαλιστούν σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων έως και 400 εκατ. ευρώ, στα επόμενα τρία χρόνια.