Κορωνοϊός: Η «ακτινογραφία» των ΜΕΘ στην Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Ένα βήμα πριν το… κόκκινο φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
Η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία -που στη συνέχεια θα μειωθούν καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που ετέθησαν σε εφαρμογή το πρωί του Σαββάτου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 ΜΕΘ, εκ των οποίων 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις 643 non-Covid ΜΕΘ, οι 475 είναι κατειλημμένες ενώ κενό είναι ένα 26% (168 κλίνες).
Από τις 420 ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένες 259 ενώ το 38% (161 κλίνες) είναι κενές.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.
Εξ αυτών, μόλις 31 είναι κενές (25%) ενώ 93 είναι κατειλημμένες.
Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87
Φόβοι παράτασης
Παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για παράταση των απαγορεύσεων.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε:
«Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 - 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».
Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.
«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.
«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.
«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.
Κικίλιας: Μάσκες μέχρι την άνοιξη
Το μέτρο της χρήσης μάσκας αναμένεται να μας συνοδέψει μέχρι και τους μήνες της άνοιξης, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε περίπτωση που τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί το ποσοστό θετικότητας.
Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο μέσα σε μερικές εβδομάδες κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα από 10.000 σε τριψήφιο αριθμό.
Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021.
Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε, θα δοθεί σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως εκτός από το Βέλγιο και την Ολλανδία και η Γαλλία και η Τσεχία άρχισαν να στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊό στη Γερμάνια, καθώς έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία τους.