ΕΛΛΑΔΑ

30000 πρόσφυγες στην Ελλάδα περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρώπης

Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εκτεθειμένοι και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκονται τις τελευταίες μέρες χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων, μετά την απόφαση της πΓΔΜ να τους κλείσει τη δίοδο προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Την ίδια ώρα η Αθήνα προετοιμάζεται για την κρίσιμη Συνόδο της Δευτέρας με το ΥΠΕΞ να προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τη στάση που κρατούν στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

Χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στο κρύο και στις λάσπες, αφού η βροχή που έπεσε το βράδυ της Πέμπτης μετέτρεψε τον καταυλισμό σε λασπότοπο. Σε μια προσπάθεια συντονιστεί καλύτερα η υγειονομική φροντίδα των ανθρώπων που βρίσκονται «παγιδευμένοι» στην περιοχή, αποφασίστηκε με ευθύνη του συντονιστή του υπουργείου Υγείας για το Προσφυγικό, Γ.Γ του υπουργείου, Γιάννη Μπασκόζου, να προωθηθεί άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης. Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016.

Το Σάββατο οι ροές προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ συνεχίστηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα μόλις 200 άτομα, τη στιγμή που στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται στην αναμονή περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες.

Πηγή: Eurokinissi

Μάλιστα ο νομός Κιλκίς αναμένεται να κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, έπειτα από σχετικό αίτημα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος το Σάββατο παρέδωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Ερυθρό Σταυρό για να τα διανείμει στους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που τα προσέφεραν για αυτό το σκοπό.

«Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρυχθεί το Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε προμήθειες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για να τα διανείμουμε στους πρόσφυγες» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε, πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και στις περιφέρειες να διοχετεύουν κονδύλια για τη στήριξη του προσφυγικού ζητήματος».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες βρίσκονται μόνο στην Ειδομένη, ενώ συνολικά στην Περιφέρεια υπολογίζονται περί τις 20.000.

Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες, με συνέπεια ο αριθμός των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος αναμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη να αυξάνεται καθημερινά.

Στον Πειραιά καταπλέουν σε καθημερινή βάση πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι αρχές υπολογίζουν ότι στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο ΟΛΠ φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 3.350 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν το πρωί του Σαββάτου προκάτ οικίσκοι, που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και πολυιατρείο υπό την εποπτεία του ιατρικού συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Πειραιά καθημερινά στα ιατρεία ελέγχονται περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Πηγή: Eurokinissi

Παράλληλα ο δήμος Πειραιά ενεργοποίησε τον πενταψήφιο αριθμό 15510, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια για τους πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο αριθμό θα δίνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Επίσης, η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με γενική γραμματεία Εμπορίου προχωρά στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Ταεκβοντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 άτομα, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις με 700 ανθρώπους και 1.500 άτομα αντίστοιχα. Περίπου 500 πρόσφυγες πρόκειται να μετακινηθούν σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά στη Λαμία, όπου θα στεγαστούν στο ξενοδοχείο που έχει διαθέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τον σκοπό αυτό.

Αβραμόπουλος: 10.000 πρόσφυγες τον Μάρτιο

Κι ενώ το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 30.000, ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτίμησε πως μόνο τον Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», στην Αθήνα, τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίζεγκραντ, αλλά και η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

Ο επίτροπος μετανάστευσης χαρακτήρισε «κλειδί» για το προσφυγικό τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των προσφυγικών ρευμάτων.

Αντίθετη άποψη έχει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος αν και παραδέχτηκε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των προσφυγικών ροών, εντούτοις η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη» δεδομένου, όπως λέει, ότι η χώρα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες». Μάλιστα τονίζει ότι αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει σε συνέντυξή της πως η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο.

Λίγο πριν την "Μεγάλη Δευτέρα"

Εν τω μεταξύ απομένουν μόνο 48 ώρες για την "Μεγάλη Δευτέρα της Αθήνας" καθώς τότε θα κριθεί στις Βρυξέλλες το μέλλον σε προσφυγικό και αξιολόγηση. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται αισιόδοξη καθώς θεωρεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμφωνίες έτσι ώστε μεγάλο μέρος της προσφυγικής κρίσης να αφαιρεθεί από τις πλάτες της Ελλάδας και η Ευρώπη να αρχίσει να αναλαμβάνει αναλογικά το βάρος της κρίσης.

Σήμερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε αυστηρά διαβήματα προς την ΠΓΔΜ και τη Σερβία για τη στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Με τα διαβήματα, η Αθήνα προειδοποιεί ότι η στάση Σκοπίων και Βελιγραδίου μπορεί να εποφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις.

Η κίνηση απευθύνεται κυρίως προς την ηγεσία των Σκοπίων που έχουν διατάξει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα.

Η κατάληξη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δίνει στον Αλέξη Τσίπρα ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την Σύνοδο Κορυφής που αφορά το προσφυγικό καθώς ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών χρησιμοποιώντας το όπλο της συναίνεσης και της εθνικής γραμμής.

Διαβάστε ακόμη

Προσφυγικό: Γέμισαν τα Hot spot- Κατά εκατοντάδες συρρέουν στα κέντρα φιλοξενίας

Προσφυγικό: Έκτακτη χρηματοδότηση για προσλήψεις στα hot spot από Κομισιόν

Γιάννης Μουζάλας: Το προσφυγικό είναι έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα την Κυριακή

Τριάντα χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Κ. Μπακογιάννης: «400 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στον ειδικό χώρο στις Θερμοπύλες»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης